Започва срещата на върха ЕС-Западни Балкани

2107
Започва срещата на върха ЕС-Западни Балкани
Снимка: Getty images/Guliver

На 6 октомври в Бърдо, Словения, ще се проведе срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще събере лидерите на държавите членки на ЕС и шестте партньори от Западните Балкани.

Срещата на върха е част от стратегическия ангажимент на ЕС към Западните Балкани, в съответствие със Стратегическата програма за 2019-2024 г. Тя следва срещата на върха ЕС-Западни Балкани през 2018 г. в София и срещата на върха ЕС-Западни Балкани през 2020 г. в Загреб, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Според предварителната информация, пленарната сесия ще се фокусира върху потвърждаването на европейската перспектива на Западните Балкани, развитието на взаимното сътрудничество и социално-икономическото възстановяване на региона в контекста на продължаващата пандемия и прилагането на икономическия и инвестиционен план (EIP).

Ще бъде поставен специален акцент върху засилване на регионалното сътрудничество и проучване на по-нататъшното сътрудничество по политически въпроси и въпросите на сигурността.

МС одобри българката позиция за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 6 май чрез ви...

Ръководителите на делегациите ще пристигнат в замъка Бърдо днес, 5 октомври, и ще присъстват на неофициалната вечеря на лидерите на ЕС.

За сряда дневният ред предвижда пленарна сесия, семейна снимка, работен обяд и съвместна пресконференция на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен и на министър-председателя на Словения Янез Янша. Според предварителната програма пресконференцията трябва да започне в 13:30 ч. (местно време).

За пленарната сесия към лидерите ще се присъединят представители на Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и на Съвета за регионално сътрудничество.

Очаква се в края на срещата лидерите на ЕС да приемат декларация, към която са поканени да се присъединят и лидерите на страните от Западните Балкани.

В отправената от Шарл Мишел на 1 октомври покана се подчертава: „На 6 октомври срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще бъде подходяща възможност да си припомним стратегическото значение, което Западните Балкани имат за Съюза и да обсъдим нашия ангажимент към региона. Ще се съсредоточим върху приоритетна програма, разделена на две сесии”, се казва в писмото.

Румен Радев отива на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която е на 6 октомври в Бърд...

В първата сесия ключовите заинтересовани страни от развитието в региона - Съветът за регионално сътрудничество, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, ще бъдат поканени да представят своите виждания.

„Фокусът ще бъде върху засилването на нашия ангажимент за насърчаване на социално-икономическото възстановяване и устойчиво развитие на региона и възстановяването след пандемията въз основа на Икономическия и инвестиционния план за Западните Балкани. Председателят на Европейския парламент също ще участва в тази сесия ”, пише Мишел.

Във втората сесия, запазена за лидери както от ЕС, така и от Западните Балкани, ще има възможност да се обърне внимание как допълнително да задълбочим нашия политически диалог, сътрудничеството в областта на сигурността, като потвърдим нашия споделен ангажимент да работим за силна, стабилна и единна Европа.

Тази среща ще даде възможност да се обсъди как да се гарантира стабилността в региона, да се засили регионалното сътрудничество и да се разрешат регионалните конфликти, пише в поканата на председателя на Европейския съвет

По време на работната вечеря довечера Шарл Мишел очаква да се проведе стратегическа дискусия за ролята на ЕС на международната сцена в светлината на последните събития в Афганистан, партньорството за сигурност на AUKUS и развитието на отношенията на ЕС с Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа