Заповедта на Путин за прехвърляне на плащането за газа в рубли е изпълнена, заяви Песков

7177
Заповедта на Путин за прехвърляне на плащането за газа в рубли е изпълнена, заяви Песков
Снимка: iStock

Заповедта на руския президент Владимир Путин до правителството, Централната банка и „Газпром“ за мерки по прехвърляне на плащанията за доставките на газ към „неприятелските страни“ в рубли е изпълнена. Още днес може да бъде обявено как ще се извършват плащанията, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс-Русия".

По време на разговор с журналисти в четвъртък на говорителя на Кремъл е зададен въпросът дали е изпълнена съответната инструкция на Путин, която изтича в четвъртък. „Да, наистина е така“, отвърна Песков. Той също така отбелязва, че новата схема за плащане на газа може да бъде публикувана "много скоро".

Отговаряйки на уточняващ въпрос дали това може да стане още в четвъртък, Песков казва: „Включително и днес може да се очаква“. Песков е попитан дали схемата за плащане на газа се отнася само за Германия, или и за други страни.

„Това се отнася за всички неприятелски страни“, отговори той.

Кремъл потвърдил информацията, че се разглежда схема за плащане на газа от чуждестранни партньори в евро чрез Газпромбанк, която след това ще превежда средствата в рубли. По време на брифинг в четвъртък говорителят на руския президент Дмитрий Песков бил попитан дали наистина се разглежда схемата, обявена от германския канцлер Олаф Шолц след разговор с руския президент Владимир Путин. „Обмисля се“, отговори Песков.

Руски експерт: Има два начина европейските компании да си купят газ срещу рубли

След разговора между Путин и Шолц германското правителство съобщи, че плащанията за газ ще се извършват в евро чрез Газпромбанк, което ще ги конвертира в рубли. Песков се въздържал от уточняване на подробностите по тази схема, включително дали тя ще бъде разширена и към други страни, а не само за Германия. „Подробности ще последват, сега няма да разкриваме това в детайли“, казва прессекретарят на президента.

В същото време той пояснява, че всички подробности са били предоставени на вниманието на колегите в Берлин. По-специално помощникът на Путин Максим Орешкин в сряда разказал на помощника на германския канцлер по икономическите въпроси за нюансите на прехвърлянето на плащанията за руския газ в рубли.

„Вчера съобщихме за телефонен разговор между Путин и Шолц... Путин информира Шолц достатъчно подробно по темата за заплащането на доставките на газа в рубли. Бяха дадени много подробни разяснения, но за да изведем тези разяснения на по-експертно ниво, Путин инструктира помощника на президента Орешкин да се обади на икономическия помощник на канцлера Кукис, което Орешкин направи“, казва Песков пред репортери.

Путин нареди да му докладват всеки месец за плащанията на газа в рубли

По думите му късно вечерта се е състоял разговор между помощниците на лидерите на двете държави, на който Орешкин „абсолютно съдържателно, технологично, без никаква политика, обяснил как се вижда работата на тази система“.

„Де факто за получателите на руски газ, които плащат за тези доставки, на практика няма да има промени. Във всеки случай те купуват рубли за същата валута, посочена в договорите“, казва Песков.

Говорителят на Кремъл също така отбелязва, че „Русия остава ангажирана с всички свои задължения по съществуващите договори и споразумения: по отношение на количество, цена и т.н.“.

Отговаряйки на уточняващ въпрос дали Франция и Италия са изразили готовност за подобна схема, Песков казва: "Информацията беше представена и от президента".

Ден преди това Путин разговаря с Шолц, а след това и с италианския премиер Марио Драги, а на 29 март проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Песков: Русия постепенно ще прехвърли плащанията за газ в рубли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа