Заради нацистки коментари: Финландски министър изкара само 10 дни на поста

2220
Заради нацистки коментари: Финландски министър изкара само 10 дни на поста
Снимка: iStock

В петък, 30 юни, министърът на икономиката на Финландия Вилхелм Юнила подаде оставка. Това се случи само 10 дни след началото на мандата му. Причината е, че 41-годишният политик бе обвинен, че многократно е правил препратки към нацизма в изказванията си.

"За продължаването на работата на правителството и за запазване на репутацията на Финландия виждам, че е невъзможно да продължа да изпълнявам функциите си на министър по задоволителен начин", заяви Юнила в свое изявление.

Оли Рен ще се кандидатира за президент на Финландия

Управителят на финландската централна банка Оли Рен обяви, че възнамерява да се кандидатира на изборите за президент на страната си дог...

Той е член на националистическата партия "Финландци" - втората по големина в скандинавската страна. Тя е част от дясната коалиция, която встъпи в длъжност на 20 юни след изборите през април.

Макар че партията може бързо да назначи нов министър, бързата оставка на Юнила повдигна въпроси за стабилността на новото правителство, ръководено от Петери Орпо, чиято консервативна партия Национална коалиция зае първото място на изборите.

ОЩЕ: "Г-н Надежден": Кой е човекът, победил Сана Марин на изборите във Финландия?

Коментирайки оставката, Орпо заяви, че Юнила е взел "правилното и единствено възможно решение" на фона на разкритията. "Това направи продължаването му (на поста) невъзможно, не беше добре нито за правителството, нито за Финландия", каза премиерът, цитиран от "Ройтерс", и добави, че осъжда екстремизма и расизма във всички форми.

Мецола има очаквания към новия финландски премиер

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола поздрави новия министър-председател на Финландия Петери Орпо. „Очаква...

На 28 юни Юнила оцеля след вот на недоверие срещу него в парламента, предизвикан от опозицията. Тя го обвинява, че многократно е правил изявления, свързани с нацистите.

По време на предизборната му кампания обществената телевизия YLE съобщи, че Юнила е поздравил свой съпартиец за кандидатския му номер - 88. Това е известен неонацистки символ, използван на мястото на поздрава "Хайл Хитлер", отнасящ се до лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер. Числото е и един от най-разпространените символи на т.нар. бели супремасисти.

"На първо място, поздравления за отличния номер на кандидата. Знам, че това е печеливша карта. Очевидно е, че това "88" се отнася до две букви "Х", за които няма да казваме повече", заяви Юнила в обръщение на предизборно събитие на 10 март, според YLE.

По-късно той се извини за думите си, като заяви, че това е била неприятна шега. След встъпването си в длъжност министърът осъди напълно Холокоста и антисемитизма в публикация в социалните мрежи. Само че след гласуването в парламента излязоха още противоречиви материали от миналото на Юнила.

Финландия завърши официално интеграцията си във военната структура на НАТО

Официално приключи процесът на интеграция на Хелзинки във военния алианс на НАТО, като днес страните подписаха съвместна декларация. В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа