Засега - в ЕС още не може да се разберат за петролното ембарго срещу Русия

3087
Засега - в ЕС още не може да се разберат за петролното ембарго срещу Русия
Снимка: iStock

Заседанието на постоянните представители на ЕС завърши без договореност по предложенията на Европейската комисия за налагане на ембарго върху руския петрол до края на годината с отсрочки за Унгария, България и още няколко държави.

Посланиците ще подновят заседанието си в днес сутринта (30 май) в опит да постигнат компромис преди срещата на европейските лидери, която започва следобед, съобщава БНР. 

Тайният план на Борис Джонсън за нов съюз в Европа включва Украйна

Британският премиер Борис Джонсън планира нова система от политически, икономически и военни съюзи, която да е алтернатива на ЕС. Тя ще...

Според неофициална информация все още Унгария е проблемът. Също така предстои изясняването на технически проблеми, както и на въпроси, свързани с реекспорта на дизел от Словакия към Чехия.

Източници отвътре определят шансовете за постигане на компромис като "умерени" и поясняват, че ако това не се случи, въпросът ще бъде пренесен на срещата на европейските лидери.

Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на вноса на петрол от Русия до юни или декември 2024 година. Става дума само за преработения петрол, предназначен за вътрешния пазар, а не за реекспорт. На Унгария и Словакия се предлага съответно отсрочка до края на 2024-та и до юни същата година.

Разногласията между страните от Евросъюза по предложението за петролно ембарго срещу Русия са все още твърде големи, за да се надяваме на съгласие преди срещата на върха, която почва следобед днес, е прогнозирал пред агенция "Ройтерс" високопоставен европейски дипломат.

Според "Ройтерс", съгласие изглежда има върху предложението от ембаргото да бъде изваден руският петрол, доставян по тръбопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия. Преговарящите обаче са ударили на камък върху стотиците милиони евро, които Будапеща иска, за да разшири капацитета на тръбата от Хърватия и да пренастрои рафинериите си от руския сорт "Уралс" на "Брент". Върху този въпрос посланиците ще продължат разискванията си. Нерешен остава и друг въпрос - как ще се гарантира честна конкуренция в ЕС предвид очаквания скок в цената на доставяния с танкери "Брент", след като бъде наложено частичното ембарго.

Към кои държави Европа изнася най-много отпадъци?

Износът на отпадъци е бизнес, който съществува от десетилетия, като страните членки на Европейския съюз не правят изключение. Освен, че...

Ако разногласията останат неизгладени между посланиците, рискът от провал на лидерската среща днес и утре е висок.

Шестият пакет от санкции бе предложен от Урсула фон дер Лайен още на 4 май - след като само през първите два месеца от руското нахлуване в Украйна Европа плати на Кремъл 14 милиарда евро за вносния петрол. Освен ембаргото върху петрола, с шестия пакет от санкции се забавя и откъсването на най-голямата руска банка - "Сбербанк", от системата SWIFT, забраната на няколко руски телевизии на територията на Евросъюза и допълването на списъка с лица, чиито авоари ще бъдат замразени.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази опасения, че единството на Европейския съюз "започва да се разпада" преди срещата на върха, на която ще бъде обсъдено петролното ембарго срещу Русия и плановете за намаляване на зависимостта от руските енергоизточници.

"След нападението на Русия над Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на срещата на върха утре, нека се надяваме, че тя ще продължи по този начин. Но единството вече започва да се разпада", заяви Хабек на пресконференция, предаде БГНЕС.

Хабек призова Германия да говори с един глас на срещата на върха, вместо да се въздържа от гласуване поради различия в мненията в управляващата коалиция на страната. Той призова за подобно единство и другите държави от ЕС. "Европа все още е огромно икономическо пространство с невероятна икономическа мощ. И когато е единна, тя може да използва тази сила", заяви германският министър при откриването на германското търговско изложение Hannover Messe.

Путин предупреждава Европа за петролното ембарго, докато обещава помощи на местни производители

Владимир Путин предупреди, че Европа „ще плати висока цена за енергия“, ако ЕС наложи ембарго върху руския петрол. Европейс...

ОЩЕ: Получаваме две години отсрочка за петролното ембарго срещу Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа