Защо милиони германци са на минус?

3607
Защо милиони германци са на минус?
Снимка: iStock

Милиони германци изпитват трудности да покриват високите разноски за живот, а банковите им сметки са на минус, сочат резултатите от потребителско проучване, цитирани от АРД. Според тези данни през последните три месеца на 2022 година всеки седми човек в Германия е надхвърлил лимита си по банковата сметка или е използвал своя овърдрафт. Около половината от засегнатите посочват като причина високите разходи заради инфлацията, както и нарасналите цени на енергията.

Капаните на овърдрафта

Олаф Шолц: Не трябва да си правим никаква илюзия относно Китай

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес да не правят илюзии относно Китай, който се опитва отскоро да се позиционира като посредник ...

Овърдрафтът, подобно на потребителските кредити, е предназначен не за финансиране на живота, а за краткосрочни нужди, казва председателката на Федерацията на германските потребителски организации Рамона Поп в интервю за SWR и предупреждава за капаните на банковия овърдрафт. "С тревога наблюдаваме, че увеличените разходи за живот карат хората да теглят кредити, тъй като доходите им вече не са достатъчни", коментира още тя.

Данните са от проучване на потребителските центрове в страната. Девет процента от участниците в него предполагат, че в дългосрочен план няма да успяват да покриват увеличените разходи за живот и затова ще бъдат принудени да задлъжнеят.

На пръв поглед банковият овърдрафт изглежда практичен и удобен. За повечето клиенти той е автоматично достъпен. Проблемът обаче е, че обикновено върви ръка за ръка с много високи лихви. В Германия те могат да достигнат до повече от 14% годишно. Средната стойност е около 10%.

"Неморални лихви"

В Германия: кадри има. Но трябва да вдигнат заплатите

В бонския квартал Бад Годесберг обущар се оплаква, че децата му не желаят да поемат семейния бизнес - те предпочитат да следват в униве...

"Тези лихвени проценти по овърдрафта са неморални и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин", казва в тази връзка Кристиан Гьорке от Лявата партия и призовава за ограничение на лихвените проценти по овърдрафтите.

Потребителските организации в Германия обаче смятат, че подобно искане е по-скоро борба със симптомите, отколкото с причините за проблема. "Защото смятаме, че е много по-важно да се ограничи самият овърдрафт, за да не остават хората за дълго време в него", обяснява Рамона Поп.

Конкретното искане гласи: да не се отпускат големи овърдрафти без проверка на кредитоспособността. "При много хора овърдрафтът е два или три пъти по-висок от месечния им доход", посочва Поп. Според нея по този начин излизането от спиралата на задлъжнялостта става много трудно.

 

Инфлацията в Германия остава висока

Инфлацията в Германия не показва признаци за забавяне в началото на годината, тъй като натискът от цените на енергията и храните остава...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com