Засилва се натискът към Италия да приеме около 1000 мигранти, спасени в Средиземно море

1708
Засилва се натискът към Италия да приеме около 1000 мигранти, спасени в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Призивите към Италия да спазва международното право и да разреши на кораби, спасили стотици мигранти в Средиземно море, да акостират на нейна територия, се умножиха днес, предадоха световните агенции. Париж изрази готовност да приеме жени и деца от корабите, предава БТА.

"Международното право е много ясно. Когато един кораб поиска да акостира с бедстващи хора на борда му, най-близкото сигурно пристанище  трябва да ги приеме, в случая Италия", заяви днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред френските медии Ер Ем Се и Бе Еф Ем. "Казахме на нашите италиански приятели, че заедно с нашите германски приятели сме готови да приемем очевидно част от жените и децата, за да не носи Италия сама бремето", добави Дарманен.

Италианската брегова охрана спаси над 1000 мигранти

Италианската брегова охрана съобщи, че през нощта е спасила повече от 1000 мигранти от две рибарски лодки в Средиземно море. Двете "сло...

Над 1000 мигранти, опитващи се да достигнат Европа, се намират сега на кораби на хуманитарни организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. 234 мигранти са на "Оушън вайкинг" на организацията "Ес О Ес Медитеране", която действа в партньорство с Международния комитет на Червения кръст, 572 мигранти са на "Гео Баренц" на "Лекари без граници" и към тях се добавят мигранти на борда на корабите "Хюманити 1" на германската неправителствена организация "Ес О Ес Хюманити" и "Райз абоув" на неправителствената организация "Лайфлайн". Всички тези кораби са близо до Италия.

Още вчера Германия изпрати дипломатическа нота на Италия, в която призова италианското правителство да окаже бързо помощ предвид спешната хуманитарна ситуация. Времето в морето се влошава и "Ес О Ес Медитеране", чието седалище е в Марсилия, призова Франция, Испания и Гърция да й помогнат за намиране на пристанище, на което да бъдат свалени мигрантите възможно най-бързо.

Досега организацията е отправила двадесет искания за осигуряване на сигурно пристанище, но без резултат. Днес тя привества мобилизацията на Франция, за да намери решение, позволяващо на "Оушън вайкинг" и на други кораби за издирване и спасяване на мигранти, блокирани в морето, да свалят в най-кратки срокове хората на борда им на най-близкото пристанище в Италия.

На "Оушън вайкинг", който се намира край бреговете на остров Сицилия, мигрантите засега са спокойни, но някои проявяват вече признаци на морска болест. Вече две седмици са минали от първата спасителна операция, извършена от екипажа, казва фотограф на Франс прес, който също е на борда на кораба. Той допълва, че морето е все по-бурно, вали и се очаква дъждът да се засили през нощта.

Противоречиви партньори, Русия, ЕС: Коалицията на Мелони е изправена пред предизвикателства

Крайнодесната лидерка Джорджа Мелони положи клетва като италиански премиер в събота, за да стане първата жена, която оглавява правителс...

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедози обяви миналата седмица, че е издал директива, която предупреждава полицията и пристанищните власти, че неговото министерство обмисля забраната за достъп до италиански води на "Оушън вайкинг", "Хюманити 1" и "Гео Баренц", плаващи под норвежки флаг. Той призова страните, под чийто флаг плават корабите, да се погрижат за мигрантите. 

Норвежкото правителство заяви, че не носи отговорност за хората на борда на спасителните кораби, плаващи под норвежки флаг, предаде Ройтерс, като цитира думите на норвежкия посланик в Рим Йохан Вибе. Според  посланика страната, която  носи основната отговорност за координацията  на работата по осигуряване на безопасно пристанище за бедстващите в море хора е тази, която е отговорна и за зоната, в която се извършва издирвателната и спасителната операция. Съседните страни на тази зона също имат отговорност по този въпрос. А германското посолство в Рим още в сряда призова италианските власти да окажат бързо помощ на мигрантите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа