"Зелените" предизвикаха криза в коалицията на Меркел

4093
"Зелените" предизвикаха криза в коалицията на Меркел
Снимка: Getty images/Guliver

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел ще проведе кризисни преговори днес, 27 май, след понесения удар на европейските избори, който повдига въпроса за оцеляването ѝ.

Припомняме, че според приблизителните оценки дотук, коалицията на Меркел печели изборите, с 28,70%, но големият печеливш са "Зелените", които вземат 20,70% т.е. двойно повече от предния път и се нареждат на второ място. Това се чете като много силен знак по темата "климатични промени". Най-важното е, че екологичната партия взе повече от един милион гласа - включително и тези на много от младите хора, гласували досега за както за СДП (социалдемократите), така и за ХДС (християндемократите).

Нагласи: Разделение в Германия преди Европейските избори

В обичащата автомобилите Германия криматичните промени се превърнаха във водещ, но разделящ въпрос за избирателите, които се готвят за...

Според Der Spiegel, управляващата коалиция е "в опасност" след резултата в неделя. "Тази нестабилност може да доведе до развод по всяко време. ХДС и СПД са дълбоко несигурни партии. Ако например лидерът на СПД Андреас Налес падне, веднага ще възникне въпросът за продължаващото съществуване на коалицията."

СДП, бореща се с резултата от общите избори през 2017 година, първоначално се опита да мине в опозиция. Но с неохота беше принудена да поднови партньорството си с десноцентристкия съюз на Меркел и мнозина в партията остават предпазливи, че продължават да управляват в сянката ѝ, като в същото време поемат ударите заради непопулярни политики. СДП също изгуби първото си място в крепостта си Бремен, заради което недоволството срещу ръководството може все още да стане по-силно.

Още преди гласуването, Bild am Sonntag цитира неназовани източници, които заявили, че ветеранът Мартин Шулц е готов да се изправи срещу Налес, когато през септември ще бъде избран нов председател на парламента. За да намали спекулациите, финансовият министър Олаф Шолц предупреди да не се поставя на дневен ред ролята на Налел.

Но СПД не е единствената партия в кризисен режим след провала в неделя. ХДС на Меркел също беше заслепена от гнева, породен сред младите хора от глобалното затопляне. Ключови партийни фигури признаха, че са провели кампания по погрешни теми, като са пренебрегнали климата, който изпревари имиграцията, за да стане основната грижа за германците тази година. Импулсът за "Зелената вълна" се увеличаваше в продължение на месеци, тъй като стачките, започнали през ноември миналата година от 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг, не само не стихнаха, но и разпалиха въображението на младите хора по целия свят.

1/3 от германските младежи са гласували за Зелените

Според германската държавна медия Зи Си Еф 1/3 от младите германци са гласували за Зелените. 23 годишната активистка срещу промените в ...

"Зелените" получиха и неочаквана подкрепа от известен влогър в YouTube, който нападна онлайн коалицията на Меркел и я обвини, че не е действала за спиране на глобалното затопляне. Само два дни преди гласуването, онлайн звездата Рецо повиши залозите като публикува съвместна покана заедно със 70 влиятелни свои колеги влогъри, които казват на милионите си последователи да избягват партиите в коалицията на Меркел, както и крайно дясната Алтернатива за Германия. В неделя един на всеки трима избиратели до 30-годишна възраст избра "Зелените", докато само 13% избраха ХДС. СДП също не се справи по-добре, спечелвайки едва 10% от гласовете в тази възрастовата група.

Ръководителят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която е на път да наследи Меркел, когато лидерът-ветеран се оттегли през 2021 година, призна: "Да, направихме грешки в предизборната кампания, които трябва да бъдат обсъдени."

Маркус Соедер, който оглавява баварските съюзници на Меркел ХСС, обяви екологичната партия за основен съперник. "Най-голямото предизвикателство за бъдещето е интензивният дебат със Зелените", каза той, добавяйки, че "старите мерки, които имахме преди, вече не са валидни". Подчертавайки, че блокът ХДС-ХСС се бори да спечели младите избиратели, той добави, че "трябва да работим, за да бъдем по-млади, по-готини и по-отворени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа