Зеленски пред ООН: Всяко десетилетие Русия започва нова война (ВИДЕО)

6207
Зеленски пред ООН: Всяко десетилетие Русия започва нова война (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

"Всяко десетилетие Русия започва нова война. Части от Молдова и Грузия остават окупирани. Москва превърна Сирия в руини. И ако не беше Русия, там никога нямаше да се използва химическо оръжие", Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си пред Общото събрание на ООН.

"Русия почти погълна Беларус, очевидно заплашва Казахстан и балтийските държави. Агресията е срещу нашите хора, нашите деца, нашата страна. Много земи ще останат празни, ако Русия успее в тази агресия. Агресорът носи опустошение, дори и без ядрено оръжие. Те изравняват със земята цели градове", каза още Зеленски.

Акценти

Украинският президент обърна специално внимание на това, че Русия под ръководството на Владимир Путин се държи като терорист, а има ядрено оръжие. На терористите не се дава ядрено оръжие - Русия не може да е пазител на ядрено оръжие, настоя Зеленски. По думите му, дори с ядрената енергетика Русия всъщност военизира - защото използва "несигурната си технология" в това отношение.

Още: Питайте Пригожин дали Путин си спазва обещанията

"За съжаление различни терористични групи са отвличали деца и преди, но никога досега масовите отвличания и депортации не са ставали част от държавната политика. Международният съд издаде заповед за арест на Путин за това престъпление, но времето минава, какво ще стане с тези деца. В Русия ги учат да мразят Украйна, това очевидно е геноцид", категоричен бе украинският президент,

"Когато хората по улиците на Ню Йорк излизат на протест за климата, а хората от Мароко и Либия умират от такива бедствия, точно тогава едно неестествено бедствие в Москва реши да започне да ни унищожава и изби десетки хиляди хора. Ние трябва да спрем това, трябва да обединим усилия да победим агресора и да посрещнем заедно тези предизвикателства. Всяка война може да стане последна, но трябва да сме обединени, за да сме сигурни, че агресията няма отново да избухне", каза още той.

Още: Зеленски се срещна с ранени украински войници в Ню Йорк преди речта си в ООН (ВИДЕО)

"Миналата година представих нашия мирен план, цялата формула, тази формула стана основата за нашата сигурност. Сега можем да върнем международния ред. Утре ще представя детайлите на специална среща на Съвета за сигурност на ООН. Най-важното е, че тук не става въпрос за Украйна - повече от 140 страни подкрепиха украинската формула - напълно или частично. За пръв път в човешката история можем да спрем агресията на основата на страната, която беше атакувана. Това е истински шанс да покажем, че агресията срещу отделна страна, ако се случи - да пази Господ, ще приключи. И то не защото ще разделят земята ви и ще бъдете принудени да се поддадете на военен или политически натиск, а защото земята и суверенитетът ви ще бъдат напълно възстановени", каза още Зеленски.

Още: Зеленски благодари на България, че няма да удължи ограниченията върху вноса на храни от Украйна

"Агресията трябва да спре, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните трябва да се завърнат вкъщи, а окупаторът да се завърне в собствената си земя. Ние трябва да сме обединени това да се случи и то ще се случи. Слава на Украйна!", каза още Зеленски.

Още: Зеленски: Путин е втори Хитлер - да го спрем, преди да е започнал Трета световна война (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

"Преди Евровизия": Отново запалиха Корана в Швеция (ВИДЕО)

Европейските "зелени" дадоха старт на предизборната кампания

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа