Зеленски: Руската армия настъпва към Славянск и Северодонецк

22512
Зеленски: Руската армия настъпва към Славянск и Северодонецк
Снимка: Getty images

Ситуацията в Донбас остава тежка и руската армия се опитва да настъпва към Славянск и Северодонецк. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си късно видеообръщение.  

"Украинските въоръжени сили сдържат това настъпление. Всеки ден, в който нашите защитници отбиват настъпателните планове на Русия, като ги сриват, се превръща в конкретен принос към приближаването на главния ден. Желаният ден, който чакаме толкова много и за който се сражаваме - деня на победата", каза Зеленски. 

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 22.05. - Русия въведе ответни санкции на САЩ

На 24 февруари Русия започна военна операция. Оправданието - самозащита, по думите на руския представител в Съвета за сигурност на ООН ...

Войната в Украйна е навлязла в третата си, решаваща фаза. За това Зеленски поиска още санкции срещу Русия, а съветникът му Михайло Подоляк декларира, че Украйна няма да приеме никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии.

В разговор с италианския премиер Марио Драги Зеленски е подчертал важността на налагането на още санкции на Русия и деблокирането на украински пристанища.

Володимир Зеленски заяви също, че колосалните военните разходи на Русия няма да й помогнат и населението в руските региони смята т.н. специална операция за причина за упадъка.

Лидерът сепаратистите в Донецка област Денис Пушилин заяви, че сред предалите се в плен бойци от завода "Азовстал" в Мариупол има и чуждестранни граждани. Шестима украинци са загинали при опит да взривят склад с боеприпаси, точно преди да сложат оръжие. Руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев, опроверга информациите, че Русия ще обмисли възможността за размяна на бойците от националистическия батальон "Азов" срещу украинския политик Виктор Медведчук, близък до президента Владимир Путин.

Румъния изпраща медицинска помощ на Украйна

Националният комитет за извънредни ситуации на Румъния реши да изпрати медицинска помощ на Украйна и да изтегли от държавния резерв няк...

Преговарящият от другата страна Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски, коментира, че отстъпки от Киев биха дали време на Москва да поправи грешките си и да започне нова офанзива.

"Би било добре, ако европейските и американските елити разбираха, че не трябва да оставяме Русия по средата на пътя, защото по този начин ще засилим реваншистките й настроения. След две-три години те ще бъдат още по-жестоки, още повече ще ни мразят и което е по-лошо, не само нас - Украйна - а и целия западен свят. Те и сега така го мразят, а после просто ще се побъркат от ненавист към нас. Искате да получите истинска ядрена война след някое време? Ще я получите", закани се Подоляк.

Подоляк определи като странни призивите на Запада за спешно примирие, при което руските сили ще останат в окупираните от тях територии в южната и източната част на страната. Според него руснаците трябва да нaпуснат Украйна, след което ще бъде възможно възобновяването на мирния процес.

Украинските власти обвиниха руската страна за убийството на седем цивилни в частта от Донецка област под руски контрол, а руската администрация в превзетата Херсонска област смята, че Украйна е отговорна за смъртта на трима мирни граждани.

Русия ще разгледа възможност за замяна на кума на Путин за азовци

Русия ще проучи възможността за размяна на задържания лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук (известен кат...

Още: Зеленски заяви отново, че е готов да разговаря с Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа