Асен Василев: Връщаме 20% ДДС ставка за ресторантьорите

3512
Асен Василев: Връщаме 20% ДДС ставка за ресторантьорите
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев е готов с промените в данъчните закони, които предлага като част от процедурата за приемане на бюджета за 2024 г.

Сред предложенията прави впечатление предложената реформа в нивото на ставката на ДДС за ресторантьорите, като идеята е тя да се върне на нивата си отпреди пандемията и отново да е 20%. По думите на Василев през миналата седмица са проведени разговори с представители на този сектор, които отдавна декларират несъгласието си с подобна мярка. Като алтернатива те са предложили пакет мерки, които да доведат до изсветляване на бранша, обяви Василев, който участва в традиционната бизнес закуска на Американската търговска камара в България с представители на правителството.

Още: Хотелиери: Приходите от ДДС в туризма се увеличиха при ставка 9%

Финансовият министър подчерта, че все още решението не е взето окончателно. Обсъжда се и връщането на патентния данък за най-малките търговци, а основните данъци за хората и бизнеса остават без промяна.

Възстановяването на ставката на предковидните ѝ нива е обсъдено с ресторантьорския бранш, обяви още министър Асен Василев:

"Те казаха, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, както и за повишаване на осигурителните прагове на работниците в бизнеса над минималната работна заплата, които можем да обсъдим и да видим реално тези мерки какъв ще бъде фискалният ефект, ефектът от изсветляването и ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да обмислим евентуално да запазим 9% ставка, но ако влезе наистина много сериозен комплекс от мерки за изсветляване".

Още: Василев: България ще спестява по 500 млн. лева на година, ако приеме еврото

Министърът обясни, че ако се прецени, че мерките, предлагани от бизнеса, ще са по-доходоносни за бюджета от повишението на ставката, то тя може да остане на нивото си от 9%, до което бе сведена като мярка в разгара на пандемията.

На въпрос  дали това не отлага във времето запазването на по-ниския размер на данъка за този бранш, срещу което вече се обяви и премиерът акад. Николай Денков, Василев обясни, че решението ще бъде взето до края на година, докогато се очаква да бъде приет и бюджетът. Той припомни още, че заради ваканцията на парламента до 6 ноември няма да може да се приемат данъчните закони преди бюджета, както е редно, а и самото гледане на бюджета ще бъде изтеглено във времето по тази причина.

Още: Без данъчни облекчения за младите, реши НС

Припомняме, че по закон бюджетът трябва да бъде внесен след приемането му от правителството до 31 октомври в Народното събрание. Срокове за приемането му обаче няма.

Иначе заради намерението на България да приеме еврото от 2025 г. Министерството на финансите е разчело бюджета с дефицит от 3%. Това е едно от изискванията по т. нар. Маастрихтски критерии за държави, които искат да ползват общата европейска валута като национална.

Промяна на данъчната система?

Министър Василев отговори и на журналистически въпрос дали от ведомството обмислят въвеждането на патентен данък за още търговци:

"Трябва да видим точно как да бъде калибрирано, тъй като знаете, че България излезе от режима на патентен данък за малките търговци като цяло преди доста години и сега новото му въвеждане трябва да обсъдим и с НАП колко бързо може да стане, но да, обмисляме такъв вариант за по малките търговци, защото знаете, че и таксиметровите услуги са на патентен данък в момента, където е трудно да се контролира и събира данъка, а патентният данък е сравнително удачно решение".

Още: НАП обмисля патентен данък за ресторантите. Алибегов: Започваме да поглеждаме към Европа

Все още е рано да се представят окончателните параметри на Бюджет 2024, но целта е дефицитът да остане в рамките на разрешените по Маастрихт 3% от брутния вътрешен продукт, подчерта още Василев.

Още: Пълни до горе: И все пак заведенията не искат връщането на 20% ДДС

Снимки: БГНЕС и iStock

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com