Банките спечелиха близо 1.4 млрд. лева от началото на годината

1614
Банките спечелиха близо 1.4 млрд. лева от началото на годината
Снимка: iStock

Печалбата на българската банкова система достигна 1.385 млрд. лева за първите осем месеца на тази година, сочат данните на Българската народна банка. Това представлява увеличение от 55.8% на годишна база. За сравнение, към края на август миналата година нетната печалба на банките у нас възлизаше на 889.4 млн. лева или с 496.3 млн. лева по-нисък резултат от настоящия.

Приходите от лихви на банковата система нарастват с 11.4% или 228.3 млн. лева на годишна база до общо 2.22 млрд. лева. Увеличението на приходите от лихви кореспондира с рекордната кредитна активност в страната, особено забележима в потребителския сектор.

Печалбата на банките скочи с 50% за година

Печалбата на българската банкова система нараства с 49.69% на годишна база до общо 1.203 млрд. лева за първите седем месеца на тази год...

Разходите за лихви записват увеличение от 21.2% на годишна база до общо 232.6 млн. лева към края на месец август. Така въпреки нулевата доходност по влоговете у нас, сериозното нарастване на депозитната маса се отразява и на разходите на банките за лихви.

Приходите на банковата система от такси и комисиони достигат 1.155 млрд. лева за първите осем месеца на тази година. Това представлява увеличение от 21.8% или 207.2 млн. лева на годишна база. За сравнение, през същия период на миналата 2021 година приходите от такси и комисиони възлизаха на 948.6 млн. лева. Увеличението на приходите по този канал се дължи на вдигането на редица такси и комисиони през последната година от страна на банките у нас. Освен това високата кредитна активност предполага и по-висок размер на приходите от такси и комисиони, свързани с отпускането на заеми и други банкови услуги.

Разходите на банките за такси и комисиони също нарастват с 27% на годишна база до общо 198.8 млн. лева към края на месец август.

Банковата система у нас отчитат доста високи загуби от курсови разлики – загуба от 175.5 млн. лева за първите осем месеца на тази година. През същия период на миналата година по това перо е била отчетена печалба от 19.3 млн. лева.

БНБ увеличи нивото на антицикличния буфер заради риск от нарастване на необслужваните кредити

Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции на банките у нас, ...

В същото време обаче тази загуба се компенсира от приблизително тройно по-високата нетна печалба от финансови активи и пасиви държани за търгуване. Печалбата по този канал достига 336.6 млн. лева към края на август. За сравнение, през първите осем месеца на миналата година печалбата от тази дейност е била 114.7 млн. лева.

Внушителен ръст се наблюдава и при приходите от дивиденти – цели 161% на годишна база до 278.3 млн. лева към края на август. През същия период на миналата година, приходите от дивиденти са възлизали на 106.4 млн. лева.

Към края на август тази година брутният кредитен портфейл на банковата система възлиза на 83.3 млрд. лева, а депозитите в банките у нас достигат 125.7 млрд. лева.

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, намаляват със 159 млн. лева (37.6%) спрямо начислените за същия период на миналата година и в края на август 2022 г. са 264 млн. лева, сочат данните на БНБ.

Лихвите по кредити и депозити тръгнаха нагоре

Лихвите по кредити и депозити отчитат движение във възходяща посока през август, като изключение правят някои заеми за бизнеса, където ...

Активите на българската банкова система достигат 146.5 млрд. лева към края на осмия месец на тази година. Те нарастват с 11.23% или 14.79 млрд. лева на годишна база.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com