Банкнотите от 100 лева вече са повече от двадесетолевките в обращение

4714
Банкнотите от 100 лева вече са повече от двадесетолевките в обращение
Снимка: iStock/Guliver

Броят на банкнотите в обращение у нас намалява през първия месец на 2023 година спрямо края на предходната година, сочат данните на Българската народна банка. В резултат на понижението, броят на банкнотите с номинал от 100 лева за първи път изпреварва количеството двадесетолевки в обращение.

Банкнотите, циркулиращи в родната икономика, възлизат на 565.9 млн. броя към края на месец януари тази година. Това представлява намаление от 5.1% спрямо декември 2022 година, когато количеството достигаше рекордните 596 млн. броя. Общият брой на купюрите в обращение остава с близо 3% по-висок спрямо януари 2022 година, когато банкнотите са възлизали на 550.7 млн. броя.

Банкнотите в обращение достигнаха рекордна стойност

Банкнотите в обращение достигнаха рекордна стойност в края на миналата година, сочат данните на Българската народна банка. Към края на ...

Спадът на банкнотите в обращение през първия месец на годината спрямо декември е традиционно явление, което се наблюдава и през предходни периоди. Това се дължи на рязкото нарастване на парите в обращение в края на годината, повлияно от харчовете около празниците, получаването на годишни бонуси от страна на наетите и други фактори, които влияят за нарастването на наличните пари в иконмиката.

За сравнение, през януари 2022 година броят на банкнотите в обращение намаля с малко над 3% спрямо декември 2021 година, а през първия месец на 2021 година понижението бе 6.7% спрямо предходния месец декември.

Понижението на месечна база в броя на банкнотите в обращение през януари 2023 година се отразява и на общата стойност на купюрите в брой у нас. Към края на януари общата стойност на банкнотите възлиза на 25.97 млрд. лева, което представлява понижение от 3.16% спрямо декември 2022 година или спад от 848.5 млн. лева. За сравнение, към края на декември миналата година банкнотите в обращение достигаха рекордната стойност от 26.8 млрд. лева.

Спрямо януари миналата година обаче стойността на банкнотите в обращение расте с 9.8% или с цели 2.3 млрд. лева. За сравнение, към края на януари 2022 година стойността на банкнотите в обращение бе 23.6 млрд. лева.

Рязък спад на банкнотите от 20 лева

Рекорден брой банкноти от 100 лева в обращение

Най-едрата банкнота у нас не спира да увеличава присъствието си в българската икономика на фона на ускорената инфлация, която се намира...

През януари тази година се отчита спад на месечна база в броя и стойността при всички номинали у нас, като най-осезаемо намаление се наблюдава при банкнотите от 20 лева, чийто брой пада от 124 млн. през декември до 112.6 млн. броя в края на януари. Благодарение на този процес, купюрата с номинал 100 лева за първи път става по-масова от двадесетолевката. Дали това е еднократен ефект, предстои да разберем с бъдещите данни на БНБ за парите в обращение.

Резкият спад в броя на двадесетолевките едва ли се дължи а изваждането от обращение на възпоменателлната банкнота от 20 лева, емисия 2005 година, тъй като нейният тираж е едва 250 000 броя. Освен това е малка вероятността колекционерите да обменят въпросната банкнота на касите на БНБ, тъй като тя има нумизматична и инвестиционна стойност, подобно на възпоменателните монети.

Каква е общата стойност на възпоменателните монети у нас?

Така най-масови у нас стават банкнотите от 50 и 100 лева, които достигат съответно 228 млн. броя и 113.5 млн. броя към края на първия месец на 2023 година. Това означава, че 60% от всички банкноти в обращение у нас всъщност са с двете най-високи номинални стойности.

Стойността на банкнотите от 50 и 100 лева възлиза на съответно 11.4 млрд. лева и 11.3 млрд. лева. Така общата стойност на двете най-едри банкноти у нас достига 22.7 млрд. лева или 87.6% от общата стойност на банкотите в обращение в България.

БНБ изважда от обращение банкнотите от 20 лева, емисия 2005 г.

Банкнотата с номинал 20 лева, емисия 2005 година, се изважда от обращение след решение на Управителния съвет на Българската народна бан...

Още: Колко струват старите български пари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Гражданска организация: Депутатите лишиха 15 хиляди души с тежки увреждания от великденски добавки

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com