БНБ прогнозира леко покачване на лихвите по кредитите

5364
БНБ прогнозира леко покачване на лихвите по кредитите
Снимка: БНБ

Възможно е да има леко покачване на лихвите по кредитите, става ясно от най-новото издание на бюлетина „Икономически преглед” на Българска народна банка за третото тримесечие на тази година. Причина за това може да бъде умерено увеличение на необслужваните заеми в резултат на изтичането на сроковете на мораториума върху плащанията по банковите кредити.

„С постепенното изтичане на удължените срокове по частния мораториум върху плащанията по банкови кредити е възможно да се наблюдава умерено увеличение на дела на необслужваните кредити в портфейлите на банките, което може да е предпоставка за слабо покачване на лихвените проценти по кредитите.”, пише в изданието.

Рязък скок на лихвите по депозитите в евро

Банките у нас дават ясен сигнал, че предпочитат привлечените средства да бъдат в евро, а не в левове. Средната годишна лихва по новите ...

Същевременно БНБ не очаква повишаване на лихвите по депозитите на фона на рекордния размер на привлечените средства от страна на банките.

„В условията на продължаващ приток на привлечен ресурс и висока ликвидност в банковата система през последното тримесечие на 2021 г. и през първото тримесечие на 2022 г. очакваме лихвеният процент по новите депозити общо за секторите на нефинансовите предприятия и домакинствата да се запази близо до 0%, като е вероятно да стане слабо отрицателен.”, прогнозират от БНБ.

Високото търсене на кредити у нас се дължи на постепенното възстановяване на икономическата активност, нарастването на частното потребление в условията на повишаващи се заплати, ниските лихви по заемите и благоприятните перспективи на жилищния пазар, става ясно от изданието.

„От страна на предлагането банките отчитат облекчаване на стандартите за кредитиране след същественото затягане през 2020 г., като най-значително е разхлабването при жилищните заеми.”, посочват от БНБ.

Банките спечелиха 1.2 млрд. лева от началото на годината

Печалбата на банковата система възлиза на 1.22 млрд. лева към края на месец октомври тази година, сочат данните на Българската народна ...

Очакванията са силния растеж в кредитирането да продължи, като по-забележимо нарастване може да се очаква при кредитите за домакинства.

БНБ очаква депозитите да продължат да се увеличават през последното тримесечие на тази година и първото тримесечие на следващата 2022 година, но да следват плавна тенденция към забавяне. Това ще увеличи и парите в брой в икономиката. Причините за очакваното забавяне в растежа са както ниските лихви, така и новата политика спрямо депозитите и разплащателните сметки на някои банки.

„Потенциален фактор с ограничаващ ефект върху нарастването на депозитите е въведената през тази година от някои банки такса „съхранение“ за парични средства над определен размер и вероятното увеличаване на броя на банките, които начисляват такава такса, както и намалението на прага, за който таксата се прилага.”, става ясно от изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Димитър Радев: БНБ и банките до голяма степен вече са част от еврозоната

Асен Василев коментира ще се вдигат ли данъците

Асен Василев: Ако приеме еврото, България за втори път в историята ще използва световна валута

Председателят на Еврогрупата каза в София ще приемем ли еврото през 2025 г.

Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Управителят на БНБ внесе номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

Най-големите икономики в света усилено разработват цифрови валути: САЩ изостава

Ето колко стана средната пенсия в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com