Бюджетната рамка за следващата година е готова

2315
Бюджетната рамка за следващата година е готова
Снимка: bTV

Бюджетната рамка за следващата година е готова, като тя ще бъде внесена в Министерски съвет. Причина за мълчанието около бюджета за следващата година са предстоящите избори, тъй като темата не бива да се политизира. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Валери Белчев, който гостува вчера в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„В момента работим и сме подготвили базовия сценарий, предвидили сме определени политики, кои със социален, кои със политически характер. Но не искаме да политизираме въпроса. Ако започнем сега да спорим по политики ще дадем само храна на политическите кампании.“, каза Белчев.

Задлъжняваме с 2 млрд. лева за два месеца

България ще увеличи дълга си с 2 млрд. лева в рамките на по-малко от два месеца. Само ден след като държавата изтегли дълг за 500 млн. ...

Финансовият министър призна, че е имало опасения дали сметката ще излезе, но приходните агенции отчитат ръст в постъпленията, кето означава, че икономиката върви добре.

„Тоест правейки сметката видяхме, че нещата не са толкова лоши и в крайна сметка бюджетът ще бъде достатъчно адекватен, така, че да осигури живота на хората и функционирането на държавата“, каза Белчев.

Икономическият министър Даниела Везиева, която гостува редом с Белчев в предаването, допълни, че бюджетната рамка ще бъде без конкретни политики, защото това не е работа на служебния кабинет, а на редовно Народно събрание.

„Бюджетната рамка е готова и тя ще бъде внесена в Министерски съвет, но тя ще бъде наистина рамка без конкретни политки, защото считаме че не е работа на служебния кабинет да определя политики, това е работа на Народното събрание, на екипа, който ще бъде в редовен кабинет.“, каза Везиева.

Белчев допълни, че бюджетната рамка за 2022 година ще разполага с максимално пространство за въвеждане на политики.

Липсващият бюджет за 2022 година

В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното съ...

Валери Белчев коментира и поредицата от аукциони за набиране на нов държавен дълг. По думите му, максималният праг на новия дълг за тази година е определен от 44-то Народно събрание още през ноември 2020 година. Белчев посочи за какво ще отидат парите от новия дълг.

„Една част отиват за връщане на стари заеми, вземани от предишни правителства, друга част служи за планирани разходи, трета за разходи свързани с кризата. Например с тези пари се финансират парите за пенсии, въпросните 120 лева, през тези пари се планира в Държавен фонд „Земеделие“ да влязат средства към животновъдите. През тези пари се финансира проекта за защита на границата срещу мигрантския натиск, през тези пари се финансират също мерки срещу COVID-19 - давам пример, 10 млн. днес отпуснахме за кислород. Смятам ще се съгласите, че това е важно за бониците. Финансират се маски, санитарни материали вакснини.“, обясни Белчев.

По думите му, няма нищо лошо да се търси финансиране на финансовите пазари, когато с парите се инвестира в икономиката, още повече, че лихвите са ниски, дори отрицателни.

„Естествено че не е добре да имаме да връщаме пари. Но да ползваме ресурса от финансовите пазари за да инвестираме в икономиката си няма нищо лошо. В момента лихвите са ниски, даже отрицателни, така, че грубо казано, като вземем пари връщаме по-малко. Няма нищо лошо да се тегли дълг, когато има смисъл.“, каза Белчев.

Според финансовия министър, високите цени на стоки и услуги скоро ще спаднат, като това ще започне да се случва след преполовяването на зимата.

Без държавни мерки за поскъпването на храните идват глад и фалити, алармира експерт

Цените на храните в България ще вървят само нагоре и през следващата 2022 година, като държавата трябва да вземе мерки на национално ни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com