Държавата изтегли нов заем за 200 млн. лева при още по-висока лихва

1989
Държавата изтегли нов заем за 200 млн. лева при още по-висока лихва
Снимка: iStock

Министерство на финансите пласира нов дълг за 200 млн. лева на вътрешния пазар при още по-висока доходност спрямо предходните аукциони. Паралелно с това бе насрочен и нов търг за началото на следащата седмица (17 октомври), на който ще бъде предложена нова порция дълг също на стойност 200 млн. лева.

По време на аукцион, проведен вчера, финансовото министерство предложи 10.5-годишни държавни ценни книжа в размер на 200 млн. лева и лихвен процент от 2.25% годишно, става ясно от съобщение на Българската народна банка. Предложеното количество е от преотворена емисия с падеж 27.07.2026 година.

Пласираха нов дълг за близо 103 млн. лева при доходност 4.01%

Министерство на финансите емитира нов държавен дълг на вътрешния пазар в размер на 102.75 млн. лева по време на аукцион, проведен вчера...

„До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 230 350 000 лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 30 000 000 лв. Постигнатият коефициент на покритие е 1.15. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 92.22 лв. на 100 лв. номинал. Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, бяха одобрени поръчки в размер на 200 000 000 лв. номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 30 000 000 лв. при следните цени на 100 лв. номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от Министерството на финансите.”, пише в съобщението на БНБ.

Среднопретеглената годишна доходност по новия дълг възлиза на 4.47%.

„Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 263 базисни точки. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 80.0 %, следвани от застрахователни дружества – 14.5 %, пенсионни фондове – 4.5 % и гаранционните фондове – 1.0 %”, сочи съобщение на финансовото министерство.

Цената на новия дълг не спира да расте. За сравнение, на предходния аукцион, проведен в началото на октомври, бяха предложени ДЦК от същата емисия (№ BG 20 400 16 219/27.01.2016 г), като постигната доходност бе 4.01% или с 0.46 процентни пункта по-ниска.

На аукцион, проведен на 19 септември, където отново бяха предложени ДЦК от същата емисия, постигната доходност беше 3.01%. Това означава, че само за по-малко от месец, доходността по новия дълг е нараснала с 1.46 процентни пункта. Още повече, че през миналата година нямаше аукцион за пласиране на нов дълг, на който постигната средногодишна доходност да надвишава 0.53%, сочи справка в данните на финансовото министерство.

Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари

България официално излезе на международните дългови пазари. На 15.09.2022 година, Министерството на финансите пласира на международните...

За разлика от предходните два аукциона за пласиране на нов дълг на вътрешния пазар, Министерство на финансите този път записа пълния обем от предложеното количество. Общият брой на аукционите за нов дълг на вътрешния пазар през тази година достигна девет броя, от които четири броя, организирани в рамките на мандата на служебния кабинет.

От началото на годината новият дълг на вътрешния пазар набъбна до 2.45 млрд. лева. Паралелно с това Министерство на финансите излезе и на международните пазари на 15 септември, където набра 2.25 млрд. евро чрез пласирането на две емисии.

Така от началото на годината новият дълг, набран, както на вътрешния, така и на международния пазар, нарасна до приблизително 6.8 млрд. лева.

Навярно поради покачването на доходността на дълговите пазари, Министерство на финансите отмени емисионния си календар, публикуван в средата на септември, което може да се тълкува като търсене на по-висока гъвкавост във времена на покачващи се лихви. Отмененият емисионен календар предвиждаше през октомври да бъде поет нов дълг в размер на 750 млн. лева. Според индикативния емисионен календар за месеците ноевмри и декември пък се предвиждаше набиране на нови 900 млн. лева.

На 17 октомври ще бъде проведен нов аукцин за набиране на средства на вътрешния пазар, става ясно от съобщение на сайта на БНБ. Министерство на финансите ще предложи 5.5-годишни ДЦК с падеж 28.03.2028 г. отново в обем на 200 млн. лева при годишен лихвен процент в размер на 3.20%.

Обявиха колко дълг ще пласира държавата до края на годината

Нов дълг за 200 млн. лева ще пласира държавата на аукцион, насрочен за началото на следващата седмица, става ясно от съобщение на сайта...

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да поеме страната през тази година, възлиза на 10.3 млрд. лева, след като таванът бе вдигнат с актуализацията на държавния бюджет от средата на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com