Една година от ваксината на Pfizer: Някои необичайни пазарни резултати

2706
Една година от ваксината на Pfizer: Някои необичайни пазарни резултати
Снимка: iStock

Измина точна една година откакто Pfizer обявиха пред света своята експериментална ваксина срещу COVID-19, но много от пазарите, които очакваха завръщане на растежа в резултат на отварянето на икономиката, не се представят според очакванията.

На 9 ноември 2020 година Pfizer обявиха, че тяхната ваксина има над 90% ефективност срещу COVID-19. Новината бе приета за голяма победа в битката с пандемията, която уби над милион души, натисна света в посока рецесия и преобърна пазарите с краката нагоре, пише Reuters.

Надеждата, че ваксината ще върне нещата към нормалния си ход провокира масови инвестиции в активи, които бяха най-силно ударени от COVID-19, като нововъзникващите пазари, държавни облигации с висока доходност, „стойностни” акции и др.

Сега година по-късно COVID-19 вече не е основно притеснение на инвеститорите, но пазарите изглежда не искат да следват сценария.

Акции

За сектори като банките и енергетиката, които бяха преследвани години наред от ниски оценки и лоши перспективи за растеж, пандемията бе последната капка, която запрати индексите на MSCI за стойност и растеж до рекордно дъно. Този индекс обединява капиталовото представяне на пазарите на 23 развити икономики.

Очакваше се ваксината на Pfizer да възстанови растежа при стойността през последната година, но това се случи в рамките на твърде краткотрайни цикли. Така в наши дни индексът за стойността не се намира много по-далеч от рекордното дъно през 2020 година.

През последната година световните акции добавиха близо 16 трилиона долара към пазарната си капитализация, но голяма част от това се дължи на технологичните компании. Понастоящем 24% от глобалната пазарна капитализация се дължи на технологичните компании, спрямо дял от 20% преди година.

Акциите на авиокомпаниите, които са считани за най-облагодетелствани от появата на ваксината, поскъпнаха с по-малко от 20%, докато в същото време акциите на технологичните гиганти записаха скок от 42% за периода.

„Радостта от удара на Pfizer преди една година беше заменен от вторичния шок от COVID върху веригите за доставки, несъответствието на пазара на труда и инфлацията”, коментира Кенет Брукс, стратег към Societe Generale в Лондон.

Най-слабо представяне бе отчетено при нововъзникващите компании, които добавиха едва 7% за периода, тъй като централни банки вдигнаха лихвите в резултат на високата инфлация, а туризмът не успя да се възстанови.

Облигации

Държавните ценни книжа бяха сред най-големите губещи веднага след появата на новината за ваксината на Pfizer. Но през последната година, нискодоходните и най-сигурни облигации, като тези на Швейцария и Япония, доведоха до възвращаемост, докато тези с високи лихви, от Италия до Австралия, отчетоха загуби.

Цената на 10-годишните ДЦК на САЩ, Великобритания и Германия скочи с 40-65 базисни пункта, а конкретно облигациите на САЩ са на път към най-високото си годишно повишение от 2013 година насам.

Валути

Кой забогатя от COVID-19 ваксините?

Търговията с ваксини срещу COVID-19 разпредели над 50 млрд. долара печалба сред едва седемнайсет души. Откакто програмите за масова вак...

Поскъпването на петрола с над 100% добави към цената на норвежката крона и канадския долар съответно 6% и 4%.

Но други валути като еврото и австралийския долар бяха засегнати от икономическото забавяне на Китай, което доведе до перспективата централните банки да започнат бавно да се движат към затягане на политиките.

В същото време индексът на щатския долар скочи с 4.5%, което е най-доброто представяне от 2015 година насам.

Криптовалути

Биткойн поевтиня след новините за ваксината на Pfizer преди година, тъй като очакванията бяха, че потребители и бизнес ще се завърнат към конвенционалните валути и ще изоствят пазара на виртуални валути. Вместо това, биткойн поскъпна с над 340% през последната година до близо 68 000 долара. Етер, втората най-голяма виртуална валута, пък добави близо 1000% за периода.

Така или иначе, повечето печалби през последната година се дължат по-скоро на щедрите политики на централните банки, които помпат ликвидността на пазарите, отколкото на появата на ваксините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com