Искаме пак пари по плана за възстановяване от ЕС

1905
Искаме пак пари по плана за възстановяване от ЕС
Снимка: БГНЕС

България официално е подала документите, необходими за получаването на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от Министерството на финансите.

ОЩЕ: България внесе изменения в Плана за възстановяване - отпада ключова глава

"Това става възможно, след като в последните три месеца бяха изпълнени над 30 мерки. По този начин ще може да се навакса сериозното забавяне в изпълнението на НПВУ, тъй като срокът за тези мерки беше края на 2022 г., но те не бяха придвижени навреме", обясниха от ведомството.

С подаването отново се отваря достъпът до средства в размер на около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Второто плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост е на ориентировъчна стойност от около 1.4 млрд. лв. и включва 66 етапи и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. Това е най-сложното и най-значително откъм изисквания плащане по НПВУ.

От 66 етапа са отчетени като изпълнени 62 етапа или 94%. От оставащи неизпълнени етапи, един е свързан с цел за намаляване на обществени поръчки с един-единствен оферент за 2022 г. (етап 243), а друг – с отпадането на проект от НПВУ във връзка с липса на инвеститорски интерес в рамките на алокирания ресурс (Интермодален терминал Русе, етап 193).

Другите два етапа са свързани със завършването на обществена поръчка за бордово оборудване на влакове (етап 188) и с приемането на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252), като ще продължат разговорите за запазване на средствата при по-нататъшно изпълнение на двата етапа. Европейската комисия има право да намали частично изплатената сума.

Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане съгласно чл. 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възстановяване и устойчивост, след което е необходимо да се проведат консултации и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото плащане, информират още от финансовото министерство.

ОЩЕ: По искане на ГЕРБ и ДПС парламентът създаде комисия за надзор на евросредствата (ВИДЕО)

За да бъде завършена оценката също така е необходимо да бъдат приети подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранение и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката Русe – Каспичан.

ТОК ОТ СЛЪНЦЕ И ВЯТЪР

Освен това, Министерството на енергетиката е отворило за обществено обсъждане първата от серия покани по процедура за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министерството призовава за активно участие във фазата на общественото обсъждане по процедурата, която е в изпълнение на част от Инвестиция 6 „Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия“ (C4.I6) от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Крайният срок на общественото обсъждане е 06.11.2023 г., включително.

Припомняме, че нейната основна цел е да допринесе за увеличаване на дела на чиста енергия в енергийния микс на България по пътя към климатична неутралност. По процедурата ще бъде предоставена подкрепа за изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови 1 425 MW мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 MW съоръжения за съхранение на електрическа енергия. На първия етап, в рамките на настоящата покана, ще бъде предоставена инвестиционна подкрепа за изграждане на минимум 570 MW мощности за производство на електроенергия в комбинация със 150 MW съоръжения за съхранение.

Документацията, която е предложена за обществено обсъждане, можете да откриете ТУК.

В последно време има търкания между ГЕРБ и ПП относно Плана за възстановяване и териториалните планове. Зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Радослав Рибарски обвини ГЕРБ в пропаганда именно по темата - пълната му публикация ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Директорът на НАП: Събрахме два милиона за два дни

Социалното министерство ще предложи промени при пенсионното осигуряване

Петя Димитрова беше преизбрана за председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България

Мегаполис регистрира най-бързия растеж на милионерите в световен мащаб

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Сметната палата даде две министерства и 34 общини на АДФИ

Икономист: При новите данни за инфлацията, шансовете да приемем еврото са големи

Възможно ли е лихвените проценти да останат високи завинаги?

Финансовият министър обсъди с еврокомисар приемането на еврото

Пощенска банка отново е най-добрата банка в предоставянето на попечителски услуги у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси