Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милиарди липсват: Хакерите удвоиха кражбите на криптовалута

09 юли 2024, 12:07 часа • 1370 прочитания

Хакерите са удвоили кражбите си на криптовалута през първата половина на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това се съобщава доклад на компанията за оценка на цифрови активи и управление на риска TRM Labs, предаде Си Ен Би Си.

Откраднати 1,38 милиарда

В доклада се казва, че криптовалута на стойност 1,38 милиарда долара е била открадната в периода от 1 януари до 24 юни, повече от два пъти повече от 657-те милиона долара, откраднати през същия период миналата година. Както и през 2023 година, няколко големи атаки доведоха до увеличаване на откраднатите криптовалути, като първите пет са отговаряли за 70 на сто от сумата, открадната през първата половина на тази година.

Още: Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Най-използваните атаки през тази година включват частен ключ и начална фраза – поредица от произволни думи, която съхранява информацията, необходима за достъп или възстановяване на криптопортфейл, заявиха от TRM Labs, пише БТА.

Най-големият обир досега тази година измъкна биткойни на стойност над 300 милиона долара от виртуалната японската крипто борса DMM Bitcoin.

Хакерите са използвали откраднати частни ключове или отравяне на адреси – при което се изпраща малко количество криптовалута от портфейл с подобен на вид адрес, създаден да имитира истинския или този на вашия получател, с намерението да подмамят жертвата да изпрати средства към грешен портфейл.

Крипто адресите са дълги, сложни низове от знаци, които са трудни за запомняне или ръчно въвеждане без грешки.

От TRM Labs заявиха, че не е имало фундаментални промени в сигурността на крипто екосистемата, които биха могли да допринесат за увеличаването на откраднатата сума. Казва се още, че броят на атаките и начините за атаки не се различават значително през годините.

Още: Биткойн резервите на криптоминьорите спадат до 14-годишно дъно

Трябва да се има предвид обаче, че цените на криптовалутите са били по-високи през първата половина на тази година, което може да е допринесло за по-високата стойност на откраднатите активи.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес