Министерството на финансите отчете увеличени данъчни приходи

963
Министерството на финансите отчете увеличени данъчни приходи
Снимка: БГНЕС

Касовите постъпления през януари се увеличиха със 7,6 на сто спрямо януари 2023 г. Това се дължи на по-високите данъчни приходи, които нараснаха с 11,9 на сто, се посочва в Месечния обзор на българската икономика, изготвен от дирекция "Европейски въпроси и икономически анализи" на Министерството на финансите (МФ).

Още: НАП се похвали с рекорд на събраните просрочени задължения

Най-значителен принос за увеличението имат приходите от косвени данъци, които нараснаха с 22,3 на сто, главно поради големия ръст на внесените акцизи – 78,6 на сто, в резултат на значителните количества тютюневи изделия, освободени за потребление през декември 2023 г. (периодът на облагане), преди влизането в сила на по-високите ставки на акцизите от януари 2024 г. Приходите от социалните осигуровки и подоходните данъци също регистрираха двуцифрени растежи, съответно от 13,4 на сто и 18,1 на сто.

Общите разходи се увеличиха с 9,5 на сто поради по-високите социални разходи и плащания за персонал, докато субсидиите, капиталовите разходи и вноската в бюджета на ЕС намаляха. Държавният дълг (вкл. държавно гарантирания) възлезе на 20,5 на сто от прогнозния БВП. Съотношението на фискалния резерв към прогнозния БВП бе 6,7 на сто.

Още: Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Кредити

Кредитът за частния сектор се ускори леко през януари, отбелязвайки ръст от 12,3 на сто на годишна база, при 12 на сто в края на 2023 г. Кредитите за домакинствата бяха основният фактор за по-бързото нарастване на частния кредит, пише в анализа. Тези кредити отчетоха ръст от 16,3 на сто (15,9 на сто в края на декември), при по-високи темпове на растеж както на потребителските, така и на жилищните кредити. Потребителските кредити се увеличиха с 12,6 на сто на годишна база в края на януари, при 12,3 на сто месец по-рано. Жилищните кредити достигнаха нов най-висок ръст от 21 на сто в сравнение с 20,5 на сто, отчетени в края на декември, и подкрепени от все още рекордно ниските лихвени проценти, отчитат експертите.

Среднопретеглените лихвени проценти по корпоративни и потребителски кредити се понижиха през януари – с 53 и 95 базисни точки (б.т.) съответно до 4,58 на сто и 8,61 на сто. Средната цена на жилищните кредити остана без промяна на ниво 2,59 на сто. Среднопретеглената възвръщаемост на срочните депозити за нефинансови предприятия и домакинства се увеличи с 4 б.т. до 2,32 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП нарасна с 1,8 на сто на годишна база с положителен принос от нетния износ. За цялата 2023 г. растежът на икономиката също бе 1,8 на сто.

През последното тримесечие на годината износът на стоки и услуги намаля с 1,9 на сто спрямо година по-рано, но спадът му бе изпреварен от този на вноса, който достигна 4,3 на сто. Потреблението на домакинствата продължи да нараства, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходните тримесечия, като растежът му бе 3,2 на сто на годишна база.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com