От бизнес план до финансиране: Безплатната платформа Business Booster помага в стартирането на успешен бизнес

6179
От бизнес план до финансиране: Безплатната платформа Business Booster помага в стартирането на успешен бизнес
Снимка: Business Booster

Предприемачите с добри идея са навсякъде в България. Но за да бъде един бизнес успешен, добрата идея понякога не е достатъчна. Стартирането на собствен бизнес изисква ясен план, подходяща стратегия и финансиране. Това често може да откаже от действие хората без достъп до подкрепа. Нова онлайн платформа, без аналог на родния пазар, се прицелва именно в този проблем.

Порталът Business Booster предлага напълно безплатна помощ на българските предприемачи в подготвянето на всичко необходимо за един успешен бизнес проект – от създаването на бизнес план до кандидатстване и получаване на финансиране. Платформата дори предоставя възможност за лесно създаване на онлайн магазин, чрез който да достигнете до колкото се може повече клиенти.

Проектът, създаден от Българска банка за развитие (ББР), събира на едно място ключови ресурси за стартирането, подпомагането и развитието на малък и среден бизнес в България. За разлика от другите търговски банки на родния пазар, ББР е държавна институция, чиято основна цел е подпомагането на малкия и среден бизнес в страната. Поради липсата на клонова мрежа, ББР избира да превърне недостатъка в предимство, като чрез новия интернет портал се доближава на един клик разстояние от всеки предприемач с поглед в бъдещето, независимо в коя точка на България се намира.

Какво е Business Booster от ББР?

Business Booster представлява онлайн платформа, която събира в себе си всичко необходимо за стартирането на собствен бизнес – нещо като личен виртуален консултант, който навигира предприемачите във всяка стъпка от развитието на техния проект, включително при кандидатстването и отпускането на финансиране.

Платформата стартира с програма, която осигурява финансиране в размер до 50 000 лева, като в бъдеще ще бъдат добавени още финансови продукти. При това целият процес се реализира изцяло онлайн, без да се налага посещение до офис за полагане на физически подписи. За още по-лесен достъп до услугите, сайтът разполага и с напълно функционален чатбот на име Вики, който може да напътства потребителите към подходящите за тях продукти.

Платформата Business Booster съдържа:

• Бизнес академия;

• Е-маркет;

• Възможност за онлайн консултация и кандидатстване за финансиране в реално време.

Информационните материали в портала са напълно безплатни, докато останалите функции изискват създаването на фирмен профил. За целта е нужно единствено въвеждане на ЕИК (единен идентификационен код) на фирмата, като данните се зареждат автоматично в платформата благодарение на интеграция с Търговския регистър. Нужен е и квалифициран електронен подпис, за който платформата работи с „Евротръст”.

Бизнес академия или как да създадем безплатно бизнес план

Благодарение на секцията „Бизнес академия” потребителите получават достъп до множество информационни материали, предоставящи ключова информация относно създаването и развитието на бизнес. Как се регистрира фирма, как се пише бизнес план, съвети относно социално осигуряване при стартиращ бизнес – платформата на ББР предлага отговори на тези и много други въпроси.

Достъпът до информационните материали е съвсем безплатен и не изисква дори регистрация в портала. Но всичко това се намира само на повърхността, тъй като проектът предлага много по-задълбочена помощ.

Регистрацията дава достъп до пълната функционалност на Business Booster. Потребителите имат възможност да създадат собствен бизнес план напълно безплатно чрез функцията Business Plan Generator. Важността на този документ не бива да се подценява особено в търсенето на инвестиции и финансиране.

Качественият бизнес план има потенциала да убеди външни организации, като банки или фондове за дялово участие, да инвестират във вашата идея. Услугата е изключително полезна, тъй като изготвеният бизнес план отговоря на всички стандарти и може да послужи за кандидатстване за финансиране не само пред ББР, но и пред други търговски банки или компании за дялово инвестиране.

Финансиране: От кредит до дялови инвестиции

Платформата Business Booster стартира с програмата „Микростарт”, която предлага финансиране на стартиращи микро, малки и средни предприятия в размер до 50 000 лева без изискване за материални обезпечения и с възможност за гратисен период. В бъдеще порталът ще се сдобие и с нови финансови програми, отново съобразени с нуждите на малкия и среден бизнес.

Кандидатстването за финансиране чрез Business Booster става изцяло онлайн. Платформата насочва към подходящия продукт по лесен и интуитивен начин. Изисква се единствено регистрация, прилагане на бизнес план (който може да генерирате безплатно чрез системата), посочване на размера на бизнеса и размера на необходимото финансиране.

При възникнали въпроси, потребителите винаги могат да се обърнат към дигиталния асистент Вики, който да ги насочи към това, което търсят. Предвидена е и възможност за директно кандидатстване за кредит за тези предприемачи, който са сигурни в преценката си от какво се нуждаят.

До края на годината ще бъде въведена и бек офис система, която ще ускори разглеждането на кредитни апликации – Credit Quest.

Платформата предвижда и внедряването на възможност за онлайн кандидатстване за други финансови продукти на ББР, насочени към малките и средните предприятия, като заеми за оборотни средства, кредити за инвестиции, финансиране за зелена енергия, банкова гаранция и други.

Чрез Business Booster предприемачите могат да се обърнат и към друга алтернатива за финансиране – дяловите инвестиции, като представят бизнеса си пред Фонда за капиталови инвестиции на ББР. Фондът си партнира с амбициозни предприемачи, като осигурява капиталова инвестиция срещу дял от бизнеса. По този начин Фондът става акционер в компанията и започва да споделя всички рискове пред развитието на дадена фирма. Реално получавате институционален съдружник, който има интерес бизнесът ви да върви успешно във възходяща посока – нещо, за което спомага не само със свеж капитал, но и с предоставянето на добри управленски и финансови практики.

Наличните финансови продукти в Business Booster са създадени да бъдат леснодостъпни за всички, като основното изискване е кредитоискателят да е малко или средно предприятие. Порталът може да бъде полезен и за други лица, но при условие, че всеки кандидат за финансиране се разглежда индивидуално.

Е-маркет: Създаваме лесно собствен онлайн магазин

Business Booster от ББР предлага затворен кръг от функционалности в подкрепа на малкия и среден бизнес в лицето на лесна възможност за създаване и изграждане на присъствие в интернет. Порталът дава възможност на предприемачите да стартират собствен онлайн магазин/портал, в който да продават или презентират продуктите и услугите си.

Потребителите имат достъп до богат избор от вече готови модули, които подлежат на адаптация към конкретните нужди на всеки бизнес. Сайтът се създава лесно без да се изискват технически познацния. Business Booster предлага високоскоростен хостинг и отлична SEO оптимизация, за да може вашия бизнес да се позиционира на видима позиция в интернет. Онлайн магазинът разполага с вграден модул за издаване на фактури, както възможност за избор измежду вече интегрирани платежни методи - PayPal, ЕasyPay, ePay. 

Услугата предлага всякакви фунционалности - създаване на профили на потребителите, промо кодове за отстъпки, live част, интеграция със социални мрежи, email известия за поръчки, система за управление на поръчки и други.

Е-маркет услугата позволява на предприемачите да се концентрират върху развитието на продуктите си и продажбите, докато техническата поддръжка се поема от иновативната платформа на ББР.

Възможността за създаване на онлайн магазин е безплатна за първата година, като след това се предвижда въвеждане на минимална такса. По този начин всеки стартиращ бизнес има достатъчно време да вкара проекта си в релси без да бъде натоварван от допълнителни такси още преди да е започнал да оперира.

Business Booster - от първата стъпка до успеха

Business Booster от ББР е интернет портал без аналог на българския пазар, който отговаря изцяло на мисията на държавната институция – пълна подкрепа за малкия и среден бизнес от първата крачка до успеха. А както е известно, малкият бизнес е гръбнака на всяка икономика, поради което няма по-добра инвестиция от тази, целящата развитие на предприемачите из цяла България. Когато те успяват, успяваме всички ние. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com