Регулаторите по света насочват фокуса към платформите за криптовалути през 2023 година

1382
Регулаторите по света насочват фокуса към платформите за криптовалути през 2023 година
Снимка: iStock

Сривът на платформата за криптовалути FTX провокира спешна необходимост за налагане на регулация в крипто сектора и обхващането на подобни „конгломератни” платформи ще бъде фокуса през 2023 година, посочва новият председател на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) в интервю.

По думите на Жан-Пол Серве, регулацията на платформите за криптовалути може да се основава на принципи от други сектори, които се занимават с конфликти на интереси, като агенциите за кредитен рейтинг и компилаторите на пазарни бенчмаркове, без да трябва да се започва от нулата, предава Reuters.

Биткойн поевтиня до 2-годишно дъно след като сделката за FTX се провали

Биткойн поевтиня до най-ниската си цена от две години насам след като най-голямата платформа за търговия с криптовалути в света Binance...

Крипто активи като биткойн са налични от години, но регулаторите се дърпаха от създаването на нови правила.

Но крахът на платформата FTX, която изправи приблизително 1 млн. кредитори пред загуби за милиарди долари, ще помогне да променим това, казва Серве.

“Усещането за неотложност не беше същото дори преди две-три години. Има някои различни мнения относно това дали крипто е истински проблем на международно ниво, защото някои хора смятат, че това все още не е съществен проблем и риск.”, казва той.

„Нещата се променят и поради взаимосвързаността между различните типове бизнеси, мисля, че сега е важно да можем да започнем дискусия и вървим натам.”, посочва Серве.

Организацията IOSCO, която координира правилата за страни от Г-20 и други държави, вече посочи принципи за регулация на стейбълкойните, но сега фокусът се обръща към платформите, които търгуват с тях.

Може ли Етериум да отнеме короната на биткойн като най-популярна криптовалута?

Години наред Етериум дори не можеше да си помисли да се конкурира с биткойн. Сега обаче, втората най-популярна криптовалута в света изг...

При финансите има функционално разделение между активности като брокерство, търгуване, банкови услуги и емитиране, като всяка една от тях има собствен набор от правила и предпазни мерки.

„Такъв ли е случая с крипто пазара? Бих казал, че през по-голямата част от времето не е.”, посочва Серве.

Крипто „конгломерати” като FTX се появиха, извършвайки на едно място множество дейности като брокерски услуги, попечителство, търговия със собствени средства, емитиране на токени, което води до конфликт на интереси, смята той.

„От съображения относно защитата на инвеститорите е необходимо да се предостави допълнителна яснота на тези крипто пазари чрез целенасочени насоки за прилагане на принципите на IOSCO към крипто активи.”, казва Серве.

„Възнамеряваме да публикуваме доклад от консултациите по тези въпроси през първата половина на 2023 г.”, добавя той.

Балон ли е биткойн?

За хората, които истински вярват в криптовалутите, биткойн е ултимативният актив за съхраняване на стойност и най-солидното средство ср...

Международната организация на комисиите по ценни книжа, която е базирана в Мадрид, е организация на пазарни регулатори в страни като САЩ, Германия, Япония, Великобритания, като регулаторите имат ангажимента да се съобразяват с препоръките на тази институция.

Новата рамка за крипто пазара на Европейския съюз (MiCA) е „интересна отправна точка“ за разработване на глобални насоки, тъй като се фокусира върху надзора на крипто операторите, каза Серве, който също така председателства финансовия регулатор на Белгия.

“Мисля, че светът се променя. Знаем, че има известно пространство за разработване на нови стандарти за надзор на този вид крипто конгломерати. Има очевидна необходимост.”, казва Серве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com