"Ще ни вкарат чипове": Новата безумна конспирация за дигиталното евро

9004
"Ще ни вкарат чипове": Новата безумна конспирация за дигиталното евро
Снимка: istock

Нова конспиративна теория си пробива път сред европейците. Тя е свързана с цифровата версия на еврото - "пари", които ще се съхраняват и използват за плащания през смартфон. Европейската централна банка се надява да въведе тази новост през 2026 г.

При последното преброяване само около една трета от хората в Европа са чували за идеята, камо ли да я разберат. Това предизвиква паниката сред мнозина.

Един от тях е Марк Фридрих - 47-годишен автор на финансови бестселъри, който предупреждава: "Това е капан", пише Politico.

Още: ЗА или ПРОТИВ еврото: Какво откровено не знаем за информирано решение (ВИДЕО)

Ще ни "имплантират" чипове?

Германецът се изявява като противник на цифровите валути в YouTube, където видеоклиповете му са събрали повече от 350 000 абонати. За него това не е теория на конспирацията, а истински страх за това накъде върви светът. "Те ще кажат: "Така е по-лесно, по-подредено е, не е нужно да си слагаш пръстите върху тези мръсни банкноти и не се заразяваш с Covid" или нещо подобно. 'Крадецът вече не може да ви открадне парите - но можете да ви имплантират чип под кожата", твърди Фридрих.

"Това е идеалният инструмент за наблюдение и дигитална диктатура", всява паника той.

Планът на ЕЦБ не включва поставянето на чипове под кожата на хората, уточнява очевидното Politico. Според психолозите много от същите групи, които по време на пандемията се асоциираха с нетрадиционни възгледи, са се вкопчили и в този дебат. Въпросът е защо.

Заешка дупка

Въпреки че не е лесно да се определи къде свършва легитимната критика и къде започват теориите на конспирацията - продължават да се изтъкват основателни причини за противопоставяне на цифровото евро.

Нещо се е променило у хората по време на пандемията. Проучване, публикувано в научното списание Plos One през октомври миналата година, предполага, че Covid-конспирациите действат като входна врата към други подобни теории.

Още: ЕК проучва как европейците искат да изглежда еврото

Пример за това са коментарите на зрителите към видеоклиповете на Фридрих в YouTube, които включват твърдения като: "Ако не ти трябват очите, за да виждаш сега, ще ти трябват по-късно, за да плачеш"; "Вярвам, че упадъкът е съзнателно предизвикан и търсен" и "Боря се за свобода!".

Снимка: Getty Images

Цифровото евро ще покаже кои хора се страхуват, че управляващите имат злонамерени намерения. "Банкерите са идеален пример за хора, които имат власт над вас, а вие не знаете какво се случва", казва един от цитираните анализатори - Хавиер Самайоа. "Този вид истории съвпадат с общите опасения на любителите на конспирации".

Това мнение се споделя от Питър Дито, професор по психологически науки в Калифорнийския университет и специалист по политическо конспиративно мислене, който предполага, че вълненията през последните години са допринесли за нова ера на старите теории. Дори да оставим настрана пандемията, финансовата криза, президентството на Доналд Тръмп в САЩ, Брекзит и нахлуването на Русия в Украйна разклатиха много стари уверености.

Когато хората чувстват, че живеят в "политически хаотични" времена, теориите на конспирацията процъфтяват, казва той.

Още: Британците ще имат ограничение за притежаване на цифровите паунди

Така е по-лесно да се повярва, че има "глобални елити, които се опитват да създадат дигитални пари, за да няма повече истински пари в света", добавя Дито.

Какво ще представлява дигиталното евро?

Политиците настояват, че една от ползите от цифровото евро и други т.нар. CBDC (Central Bank Digital Currencies, дигитални валути на централните банки) - като тези, които се пускат в обращение във Великобритания, САЩ и Русия - е да се гарантира наличието на форма на цифрови пари, подкрепена от държавата, на фона на криптовалутите и плановете на големите технологични компании да въведат свои собствени пари.

Законодателството, което ще позволи въвеждането на цифровото евро, ще бъде разгледано от евродепутатите през следващите месеци. Комисарят по финансите на ЕС Мейрад Макгинес вече призова депутатите да намалят реториката за "Големия брат", а Еврокомисията очерта характеристики на дизайна, които според нея ще гарантират неприкосновеността на личния живот при плащане, и предложи закони, които ще принудят търговците на дребно все още да приемат пари в брой.

Още: Дигиталното евро - анонимно като банкнотите

Михиел Хугевеен - нидерландски евродепутат, който ще ръководи проверката на законите от името на групата на Европейските консерватори и реформисти и е скептично настроен към проекта, заяви, че има разлика между тези, които разпространяват теории на конспирацията, и тези, които имат основателни опасения.

"Имахме хора, които протестираха срещу Covid, имаха подиум, бяха много успешни в социалните медии като влиятелни личности, даренията се стичаха, а сега Covid вече го няма, правилата бяха отменени, така че трябва да преминат към следващото голямо нещо", обяснява той как се подхранват конспирациите. "Моята работа е да прочета за техните притеснения, да се вслушам в притесненията им - не като казвам: "Ти си луд, ти си идиот", а да кажа: "Добре, разбирам накъде вървиш" и да се опитам да примамя хората в по-приемлива област на дебата", казва той.

Тъй като хората решават, че истинските причини за дигиталните валути може да са по-зловещи, отколкото изглеждат на пръв поглед, на властите вероятно ще им е по-трудно да убедят обществеността, че ще защитават неприкосновеността на личния живот и ще гарантират използването на пари в брой.

Нежелани покупки

Сред най-големите опасения на хората, които обаче се отхвърлят от правителствата и централните банки, е, че цифровите валути ще позволят на държавата да ограничава това, което може да се купува. В Европа тези твърдения често са свързани с месото или горивата - като начин за контрол на затлъстяването или изменението на климата.

В САЩ популистки политици твърдят, че на някои слоеве от обществото може да се попречи да купуват оръжия.

"Това ще им позволи да забранят нежелани покупки като гориво и боеприпаси", заяви по време на дебат губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, основният съперник на Доналд Тръмп в републиканската кандидатура за Белия дом. "В момента, в който им дадете властта да направят това, те ще наложат система за социален кредит в тази страна. CBDC (дигиталната валута на централните банки) е огромна заплаха за американската свобода".

Още: Пиар експерт: Кампанията "против" еврото е няколко обиколки пред тази "за" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Сметната палата даде две министерства и 34 общини на АДФИ

Икономист: При новите данни за инфлацията, шансовете да приемем еврото са големи

Възможно ли е лихвените проценти да останат високи завинаги?

Финансовият министър обсъди с еврокомисар приемането на еврото

Пощенска банка отново е най-добрата банка в предоставянето на попечителски услуги у нас

Забравете американските акции. Според UBS европейските са по-добра инвестиция

Икономическият министър обясни как ще бъдат защитени потребителите при приемането на еврото

Обяснено: До 510 лв. на месец могат да получат семействата с деца, които не са приети в детска градина

Управителят на БНБ: Загубите от забавянето ни за еврозоната се измерват в милиарди

Министерството на финансите пусна нова емисия 6-годишни ДЦК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com