Теглим нов дълг за 300 млн. лева след празниците

6511
Теглим нов дълг за 300 млн. лева след празниците
Снимка: iStock

Правителството ще проведе аукцион за пласирането на нов държавен дълг в размер на 300 млн. лева веднага след празниците, става ясно от съобщение на Българската народна банка. Търгът ще се проведе на 9 май тази година, който е първият работен ден след Гергьовден.

На аукционът ще бъдат предложени за продажба 3.5-годишни лихвоносни съкровищни облигации от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия № BG 20 301 21 110/17.11.2021 година. Падежът по тези държавни ценни книжа е 17.05.2025 година.

Държавният дълг ще нарасне с 23 млрд. лева за четири години

Нивото на държавния дълг ще нарасне с 23 млрд. лева през идните четири години, като в края на 2025 година ще бъде в размер на 54.2 млрд...

Това ще бъде петият търг за пласиране на държавни ценни книжа от началото на тази година. Досега Министерство на финансите одобри и записа поръчките в три от четирите търга. Така набраният нов държавен дълг от началото на годината възлиза на 1.5 млрд. лева. Ако страната пласира успешно предложените ДЦК на предстоящия аукцион, новият дълг през 2022 година ще набъбне до 1.8 млрд. лева.

За разлика от предходните аукциони, на всеки от които търсената сума бе в размер на 500 млн. лева, на предстоящият търг страната ни ще търси по-ниска сума, а именно 300 млн. лева.

Припомняме, че третият търг за пласиране на ДЦК през тази година, проведен на 4 април тази година, бе неуспешен, след като подадените поръчки не покриха предложеното количество ДЦК за 500 млн. лева. Поради това, Министерство на финансите не записа поръчките.

Досега страната ни проведе три успешни аукциона. Първият бе на 14 март, на който бяха пласирани 3.5-годишни ДЦК за 500 млн. лева при средна годишна доходност от 0.55%. На търг, проведен на 21 март, бяха емитирани 7.5-годишни ДЦК за 500 млн. лева при средна годишна доходност от 1.33%, а на аукцион, проведен на 11 април, бяха продадени 3.5-годишни ДЦК при средна годишна доходност от 0.88%, сочи справка в данните на Министерство на финансите.

На бъдещия аукцион ще бъде преотворена същата емисия, от която бяха предложени 3.5-годишни ДЦК на последния търг, проведен на 11 април.

Пласираха успешно нов дълг за 500 млн. лева

Министерство на финансите пласира нов дълг на вътрешните пазари за 500 млн. лева, седмица след като проведе аукцион, на който подаденит...

Доходността по новия дълг през тази година е осезаемо по-висока от лихвите през предходните години, като това се дължи основно на икономическата несигурност по света и у нас, провокирана от последствията от пандемията и военните действия в Украйна.

За сравнение, на 15 ноември миналата година, страната ни пласира ДЦК за 500 млн. лева от същата емисия, като средната годишна доходност бе 0.13%.

Според Закона за държавния бюджет през тази година страната ни може да поеме нов дълг от 7.3 млрд. лева. При евентуална актуализация на бюджета, този праг може да претърпи изменение.

Размерът на държавния дълг към края на месец февруари тази година, за когато са последните налични данни на Министерство на финансите, възлиза на 32.5 млрд. лева.

Още: Държавният дълг нарасна с 12% през миналата година

Министерство на финансите погаси външен дълг за 2.5 млрд. лева

Министерството на финансите погаси седемгодишна емисия еврооблигации с падеж 26.03.2022 година, съобщават от пресцентъра на финансовото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com