Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

9115
Защо златото не поскъпва въпреки кризата?
Снимка: iStock

Времената би трябвало да са перфектни за инвестиция в злато. Традиционно благородният метал поскъпва когато инфлацията е висока, тъй като се счита за актив, който има свойството да съхранява стойност.

Освен това златото обикновено е предпочитана инвестиция от компаниите в периоди на геополитически сътресения, отново поради славата му на актив убежище.

Въпреки това, цената на златото отказва да тръгне рязко нагоре. Всъщност цената на златото е 20% по-ниска спрямо последните върхове от месец март тази година.

„Инвеститорите нямат много апетит да държат злато в настоящата обстановка”, посочва Уорън Патерсън, ръководител стокова стратегия в ING, предава CNN.

Кои български монети са инвестиционно злато?

Възпоменателните монети са високо ценени от всеки колекционер заради ограничения им тираж, който е един от признаците, определящ инвест...

Цената на златото се изстреля в началото на март тази година в резултат на притесненията от инвазията на Русия в Украйна. Оттогава насам обаче, други пазарни динамики излязоха на сцената.

Странният случай с цената на златото

Основна причина за странното затишие при цената на златото е политиката на Федералния резерв на САЩ. Централната банка предприе агресивно повишаване на лихвените проценти, за да се опита да укроти ускорената инфлация, която си остава на високи нива, след като войната в Украйна вдигна цените на храните и енергията.

Цената на златото през последната година;   Източник: goldprice.org

Фед вдигна лихвите в сряда миналата седмица с 0.75 базисни точки, което бе безпрецедентно трето поредно повишение. Освен това институцията даде сигнали, че през ноември и декември може да се очаква ново вдигане на лихвените проценти.

Какво е инвестиционно злато?

Инвестиционното злато е актив, който всеки може да закупи с цел инвестиция. Благородният метал от векове е извоювал реноме на актив убе...

Това действие вдигна цената на щатския долар до нов 20-годишен връх. Доларът поскъпва с 16% спрямо кошница от основни валути от началото на тази година, което се счита за огромен скок.

Тези движения влияят негативно на пазара на акции. Но освен това, оказват ефект и върху цената на златото.

Отчасти това е така, защото трансакциите при стоките, включително златото и другите благородни метали, обикновено се случват в щатски долари. Силната валута прави тези стоки по-скъпи за чуждестранните инвеститори, което от своя страна може да намали търсенето, респективно и цената им.

Цената на златото и доходността по щатските облигации  

Друг фактор за движението на цената на златото е ефектът от политиката на Фед върху държавните облигации на САЩ.

Доходността върху тези държавни ценни книжа скочи в резултат на затягането на паричната политика от страна на Фед. Доходността върху 10-годишните щатски облигации се повиши до 3.77%, след като бе на ниво от около 1.5% в началото на тази година.

Биткойн срещу злато: Кой актив е по-добър за съхранение на стойност?

От години биткойн общността настоява, че криптовалутата представлява цифрова версия на златото. Точно както благородния ...

Златото се намира в конкуренция с държавните ценни книжа когато говорим за активи, съхраняващи стойност. Така, когато инвеститорите могат да получат по-добра възвращаемост от облигациите, то интересът към златото логично намалява.

„Ако вдигате лихвените проценти, какво предпочитате да държите, злато или нещо, което ще ви осигури доходност?”, коментира Патерсън от ING.

През миналата седмица за пореден път стана ясно, че централните банки нямат намерение да променят политиката си скоро, преследвайки целта да поставят инфлацията под контрол.

След като Фед обяви последното вдигане на лихвите, други централни банки последваха примера. Банката на Англия повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от 2008 година насам. Швеция, Индонезия, Виетнам, Норвегия и Швейцария също повишиха лихвите.

Това означава, че е малко вероятно златото да поскъпне рязко в краткосрочен план. За да се случи това, ситуацията с инфлацията трябва първо да се промени, смята Патерсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com