85 дни до ЕВРО 2024: Европейското е машина за пари, гарантираща печалба

4734
85 дни до ЕВРО 2024: Европейското е машина за пари, гарантираща печалба
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

До старта на Европейското първенство по футбол в Германия остават по-малко от три месеца. Континенталната надпревара, която се чака с нетърпение от феновете по цял свят, стартира на 14 юни и ще продължи до 14 юли. Европейските първенства винаги са носили страхотни емоции на привържениците, които се помнят дълго време.

Страната-домакин пък се гордее, че е организирала турнир от подобен ранг, тъй като това носи много слава и е страхотна реклама. Европейското първенство обаче носи и нещо друго много важно – много пари. Не само на УЕФА, но и на отборите и на държавата, която го приема.

Всички сме чували, че парите не са основното нещо в този живот, и в частност в спорта. Да, това е така, но те заемат водеща роля в съвременния футбол. Именно затова, по-малко от три месеца преди старта на Евро 2024, ще обърнем внимание на финансите.

Наградният фонд на Евро 2024

Евро Банкноти Пари

Участие на Европейското първенство в Германия ще вземат общо 24 национални отбора. До момента 21 страни си осигуриха визи за надпреварата, а още 12 се борят за оставащите три места. Имената на последните участници на Евро 2024 ще станат ясни на 26 март вечерта.

Още през декември 2023 година от УЕФА обявиха, че наградният фонд за турнира в Германия, който ще си разделят 24-те участника, е в размер на 331 милиона евро. За сравнение – това е 20 пъти повече от парите, които се разпределиха през 2022-ра, когато се проведе Европейското първенство за жени в Англия.

Приходите на УЕФА и разпределението на наградния фонд

Трофеят Анри Делоне

От УЕФА очакват огромни приходи от надпреварата. Централата е изчислила, че от провеждането на Европейското първенство ще бъдат генерирани около 2,4 милиарда евро. От тази сума ще бъдат разпределени наградният фонд на турнира, както и редица други разходи по организирането му.

Футболната федерация на всяка една от 24-те държави, които ще играят на Европейското първенство, ще получи по 9,25 милиона евро за своето участие в надпреварата. Отделно от това УЕФА ще дава пари и за всяка победа, равен и класиране в следващата фаза на турнира. Това означава, че победителят на Евро 2024 не само ще се окъпе в слава, но и може да си гарантира 28,25 милиона евро от наградния фонд. Тази сума обаче минава през спечелване и на трите мача в групата.

240 милиона се разпределят между стотици клубове

Германия Испания Родри Матиас Гинтер Лирой Сане

От УЕФА са предвидили 240 милиона евро, които ще бъдат разпределени между клубовете, които имат национални състезатели. Всеки един отбор, който е пуснал свой футболист в представителния тим на родината му, получава няколко хиляди евро на ден, както за квалификациите за турнира, така и за самото участие в него.

На предстоящото Европейско първенство участие ще вземат над 550 футболисти, които ще представят 24-те държави, спорещи за трофея Анри Делоне. Това означава, че клубовете, които са ги пуснали да участват в надпреварата, ще трябва да бъдат компенсирани. Затова и от УЕФА са предвидили 140 милиона евро, които ще бъдат разпределени между отборите, които имат свои представители на континенталната надпревара.

Останалите 100 милиона евро пък ще бъдат разпределени между всички клубове, чиито футболисти са участвали в квалификациите за Европейското първенство, както и в двете издания на Лигата на нациите.

Билетите за Евро 2024

Алианц Арена Мюнхен

Общо 10 германски града ще бъдат домакин на мачове от предстоящото европейско първенство. Това са Берлин, Кьолн, Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт. Билетите за турнира вече отдавна се продават, като по-голямата част вече е изкупена. 

Още в края на октомври 2023 година от „Ройтерс“ разкриха, че УЕФА е получила заявки за над 20 милиона билета за всички 51 мача на турнира. От европейската централа обаче обявиха, че ще пуснат в продажба общо 2,7 милиона билета за надпреварата.

Фенове

От тях 80% ще бъдат достъпни за феновете на отборите, които ще участват в турнира, както и за обикновения зрител. Те са разпределени в няколко ценови категории, като най-евтините са по 30 евро. Те са за някои мачове от груповата фаза и се намират в секторите зад вратите. Най-хубавите места за двубоите от групите пък са доста по-скъпи – 400 евро. Те се водят „Категория 1“.

Цените за финала също варират – като най-евтините са на стойност 1000 евро, а най-скъпите – 2000 евро. Днес тази цена може да е в пъти по-висока, заради продажбата „на черно“ и редица други фактори, като изчерпването им.

Билети за мач Германия

УЕФА също така обяви, че 7% от капацитета на турнира ще бъде запълнен от представители на медиите и спонсори, 4% са отделени за програмата за „Гостоприемство“, 4% отиват за германските клубове и публичната власт, а 3% централата запазва за себе си, представители на членовете на асоциацията, както и за официални гости.

За нормалното придвижване на огромното количество фенове из градовете-домакини пък се грижи германското правителство. Всеки притежател на билет за мач от Евро 2024 ще може да използва безплатно градския транспорт от 06:00 часа сутринта в деня на срещата до 18:00 часа на следващия ден.

Германия също ще генерира сериозен приход

Германия

Самата страна-домакин също ще реализира сериозни приходи от провеждането на Европейското първенство. Очаква се над 650 хиляди фенове от чужбина да пристигнат в Германия за турнира. Власите прогнозират над 250 милиона евро приходи от туризъм. Разбира се, тази сума може и да нарасне с оглед на големия интерес към надпреварата. В крайна сметка едно е ясно – Европейското първенство по футбол е машина за пари, която гарантира печалба. За едни емоционална, а за други чисто финансова.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 92 дни до ЕВРО 2024: Стоичков шокира световен колос в дебюта си за България (ВИДЕО)

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Манчестър Сити разгроми Брайтън и крачи уверено към върха (ВИДЕО)

Потвърдено: Ливърпул е в преговори за нов мениджър, който е уверен, че ще наследи Клоп

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Класен финт и перфектна асистенция: Мбапе твори във Франция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят