Богатите също плачат! Барселона сдаде титлата на гладиаторите от Атлетико пред близо 100 000 на "Ноу Камп"

10758
Богатите също плачат! Барселона сдаде титлата на гладиаторите от Атлетико пред близо 100 000 на "Ноу Камп"
Снимка: Getty Images/Guliver

Атлетико (Мадрид) спечели десетата си титла на Испания и първа от 1996 г. Гладиаторите на Диего Симеоне измъкнаха 1:1 срещу Барселона като гост и заслужено триумфираха с трофея, след като бяха най-добрия отбор през целия сезон. Въпреки някои проблеми в последните мачове, "дюшекчиите" се събраха за днешната решителна битка и не позволиха на Барселона да им отмъкне извоювания трофей. Головете на "Ноу Камп" отбелязаха Алексис Санчес в 33-ата минута за домакините, а шампионският гол за Атлетико бе дело на Диего Годин в 49-ата. "Блаугранас" сдаде титлата и изпраща слаб сезон, в който не спечели трофей. Атлетико финишира кампанията с 90 точки, на три пред Барселона.

Успехът на Атлетико тази вечер е победа за футбола. Скромният мадридски тим разчупи двуполюсния модел в Испания. Нещо повече - с много сърце, задружност и отдаденост спечели повече точки от многомилионните селекции на Барселона и Реал (Мадрид). Великият сезон за Атлетико продължава идната събота, когато тимът излиза във финала на Шампионската лига срещу Реал. По пътя към Лисабон "червено-белите" отново преодоляха Барселона.

Мачът започна пред препълнения "Ноу Камп", който направи страхотна хореография. Херардо Мартино бе заложил на Меси, Педро и Алексис Санчес в предни позиции, а зад тях действаха Иниеста, Бускетс и Фабрегас. Изненадващо резерва бе оставен Шави. В защита пък се завърна Жерард Пике  и оформи централна двойка с Хавиер Масчерано. От своя страна Диего Симеоне заложи на всичко най-добро, като в състава попадна Диего Коща, който бе възстановен от травмата си.

Двата отбора се "захапаха" от самото начало. Атаките се редуваха пред двете врати и мачът бе достоен завършек на сезона в Примера Дивисион. Атлетико създаде опасна ситуация в 11-ата минута, когато Жерард Пике можеше да си отбележи автогол, но топката мина встрани от вратата.

В 14-ата минута се появи първият сериозен проблем за Диего Симеоне. Звездата Диего Коща трябваше да напусне терена, след поредното възобновяване на травмата му. Натурализираният испанец пробва спринт при една контраатака, като това се оказа последното му действие в мача. Коща напусна терена с насълзени очи, а на негово място влезе Адриан Лопес.

В 21-вата минута ситуацията започна да става много притеснителна за наставника на гостите, тъй като терена трябваше да напусне и Арда Туран. Той се сблъска с Фабрегас и бе заменен от Раул Гарсия.

В средата на полувремето Барса отправи два удара с глава чрез Санчес и Педро, но те не намериха целта.

В 34-ата минута Алексис Санчес взриви трибуните - 1:0 за Барселона! Феновете вече виждаха любимците си с титлата след топовен изстрел на чилиеца, който остави Куртоа безпомощен.

В последните минути на първото полувреме Атлетико се опита да изравни, но стигна само до няколко корнера, при които топката не стигна до играч в жълто.

В началото на второто полувреме Атлетико успя да изравни. Голмайстор за пореден път през сезона бе защитник - този път попадението бе дело на Диего Годин.

В следващите минути Тата Мартино замени Бускетс с Алекс Сонг, а по-късно пусна в игра и бразилецът Неймар на мястото на Педро. Сънародникът му Симеоне отговори с включване на Хосе Соса, на мястото на Адриан, който се бе появил по-рано.

В 64-ата минута Меси се разписа, но голът бе отменен заради засада.

Барселона натисна в търсене на победния гол и пред вратата на Атлетико стана изключително напечено. Футболистите на Диего Симеоне удържаха на натиска със самопожертвователни намеси.

В 80-ата минута Даниел Алвеш стреля опасно, но вездесъщият през целия сезон Куртоа спаси. И когато не ставаше с игра, Барселона опита по втория начин. Реферът обаче не взе под внимание апелите на Пике за дузпа след сблъсък с Годин в 84-ата минута.

След триминутно продължение радостта бе за играчите в "червено-бяло", които напълно заслужено триумфираха с титлата. Признаха го над 90 000 зрители по трибуните, които ръкопляскаха на новия шампион. Те отдадоха своята почит и към капитана Карлес Пуйол, за когото това бе последен мач с "червено-синия" екип. Едва 500 фенове на мадридчани видяха наживо изключителния успех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят