Финансови доклади на ФИФА поставихa под въпрос твърдение на Платини

5354
Финансови доклади на ФИФА поставихa под въпрос твърдение на Платини
Снимка: Getty Images/Guliver

Публичните финансови доклади на ФИФА поставихa под въпрос твърдението на Платини, че през 2002 година централата не е имала възможност да му плати хонорар от 2 милиона франка и затова го е сторила чак 9 години по-късно.

Преди няколко дни стана ясно, че швейцарската прокуратура разследва въпросното плащане от ФИФА към президента на УЕФА, като главният прокурор на страната Мишел Лобер заяви, че има съмнения, че плащането е "нерегламентирано". От своя страна Платини изрази готовност да съдейства напълно на разследването и уточни, че сумата е хонорар за консултантска работа, която той е свършил между 1998 и 2002 година. Причина за 9-годишното забавяне била, че ФИФА нямала финансовата възможност да се изплати по-рано, пише БГНЕС.

Блатер остава президент на ФИФА

Президентът на ФИФА Сеп Блатер е потвърдил пред своите подчинени, че ще остане на поста си в световната централа. Това съобщи БТВ. Въп...

Публичните финансови доклади на световната футболна организация обаче поставят под съмнение това твърдение. Според доклада в края на 4-годишния цикъл между 1999 и 2002 ФИФА е имала "излишък от 115 милиона швейцарски франка". Причината за сериозния излишък е, че през 2002 година се проведе Световното първенство в Япония и Южна Корея, което е донесло сериозни приходи на централата. "ФИФА нямаше никакви финансови проблеми по това време и можеше без проблем да извърши това плащане", коментира пред "Франс Прес" анонимен източник, близък до организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят