УЕФА прави нов турнир за национални отбори

11267
УЕФА прави нов турнир за национални отбори
Снимка: Getty Images/Guliver

УЕФА ще предложи учредяването на нов турнир "Лига на нациите" за национални отбори от 2018 година и по-сурови санкции за уредени мачове. Тези две предложения ще бъдат направени на конгреса на Европейската футболна централа на 27 март в Астана (Казахстан) и се очаква да получат одобрение от 54-те страни-членки на УЕФА.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино обяви на брифинг днес, че речта на президента на централата Мишел Платини по време на откриването на конгреса ще бъде повратна точка за развитието на футбола.

Все още не са оповестени детайли какво ще представлява т.нар. Лига на нациите, но вероятно целта й ще бъде да замени контролните срещи и да се превърне в третия най-значим турнир за национални отбори след световното първенство и европейския шампионат. Според запознати отборите в Лигата на нациите ще бъдат разделени в три или четири дивизии, като ще има изпадащи и влизащи в по-горна група. Турнирът ще завършва с "Финална четворка", която ще включва два полуфинала и финал, които ще се играят на неутрален терен на нечетни години. Джани Инфантино каза само, че подробностите ще бъдат анонсирани на Конгреса утре.

"Това, което налага тази дискусия, е, че искаме да променим международния календар. Има някои страни, срещу които всички искат да играят контроли и други, които трудно си намират спаринг партньори за датите за приятелски срещи. Затова търсим нещо ново и стигнахме до идеята за Лига на нациите, която ще бъде презентирана утре", каза Джани Инфантино.

По отношение на проблема с уредените мачове, Джани Инфантино каза, че системата за наблюдение на мачове показва, че в 0,7 процента от 32 000 мача има нещо нередно.

"Това 0,7 е твърде голям процент. Системата не казва, че тези мачове са уредени, а само, че има нещо необичайно. Дори и 0,01 процент е много. Сигурни сме, че няма нищо нередно в големите първенства, но нашата цел е да изкореним манипулираните мачове от футбола", каза Инфантино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят