12 000 жители на „Горна баня” оставени без медицинска грижа

3656
12 000 жители на „Горна баня” оставени без медицинска грижа
Снимка: iStock/Guliver

Близо 12000 жители в столичния квартал „Горна баня” нямат достъп до медицински грижи. Проблемът съществува от години. От районната администрация „Овча купел” казаха за БГНЕС, че нито един лекар не желае да работи там, но причините затова не са известни.

В кв. „Горна баня” няма нито един лекар, няма медицински център, поликлиника, няма нищо. Затова сигнализира Гергана Андонова, за която е проблем липсата на здравна служба в квартала.

Държавата се подкова законово да може да задържа на работа млади лекари

До два месеца държавата официално ще може да задържа младите медицински кадри в България. Това стана възможно, след като в Държавен вес...

„Проблемът е, че имаме един медицински пункт, който беше построен по искане на жителите тук преди няколко години. До ден-днешен той не започна да функционира по предназначение. Доколкото разбрахме наскоро е бил взет под наем от лекар, който не осъществява дейност, а го използва за склад”, заяви Андонова и добави, че новоизградената сграда вече се руши.

Майката на две деца настоява да се намери лекар, който да практикува в квартала, защото най-близкото здравно заведение се намира на повече от километър, в кв. „Овча купел”, до което достъпът е с автомобил или градски транспорт.

„Ние трябва да намерим начин да привлечем лекар тук. Най-малкото възрастните хора и майките с деца биха предпочели да идват в пункта, а не да ходят до най-близкото болнично заведение извън квартала”, добавя още Андонова и е уверена, че докторът, който се погрижи за тях ще има достатъчно пациенти.

„Дълги години жителите на „Горна баня“ нямаха никакъв здравен център. Поради тази причина изградихме такъв в квартала. След това обаче, още от 2016 г., обявихме конкурс за лекари, които да практикуват там. За съжаление нямахме нито един кандидат за наемане на помещението. Тази процедура беше удължавана многократно от района и през цялото това време не се появи нито един наемател”, обясни кметът на район Овча купел Христина Семеджиева. 

По знаково дело с ключова роля на Цветанов лекар осъди прокуратурата

Прочулият се и заради бившия вътрешен министър Цветан Цветанов лекар Михаил Милатович окончателно осъди прокуратурата заради набеждаван...

Семерджиева подчерта, че през 2018 г. са пуснали нов конкурс и помещението, което съдържа приемна, лекарски кабинет и санитарен възел вече има наемател, който обаче е заявил, че няма да предоставя здравни услуги. А районната администрация се принудила да даде помещението под наем, за да се стопанисва и поддържа. Екипът ни установи, че този ангажимент не се изпълнява от наемателят, за което сигнализирахме районния кмет.

Попитана каква според нея е причината толкова години нито един общо практикуващ лекар да не желае да отиде в „Горна баня”, Семерджиева предположи, че това се дължи на факта, че те вече имат разработени практики и не желаят да се местят. Според нея няма друга причина, тъй като условията, които общината предоставя за наемането на помещението са добри и достъпни.

„Наемът е 60 лв. на месец”, посочи Семерджиева.

Тя увери, че продължава да търси лекар и добави, че ако жителите намерят медик, тя ще съдейства, час по-скоро, той да започне работа в медицинския пункт.

Ще бъде ли ремонтирана минералната баня в софийския кв. "Горна баня"?

Старата минерална баня в квартал "Горна баня", която от десетилетия е изоставена, неотдавна смени собственика си, информира dnevni...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com