2 пъти повече трансплантации са направени у нас през 2013

36624
2 пъти повече трансплантации са направени у нас през 2013
Снимка: Thinkstock

През 2013 два пъти повече хора получиха шанс за нов живот спрямо миналата година. Военномедицинска академия е една от болниците, в които през тази година дори беше открито пано "Дървото на живота", с което се отдава почит на донорите и се изказва благодарност на техните близки, взели в най-трудния момент решението да помогнат на непознати хора. През 2013 г. там бяха извършени 5 чернодробни трансплантации, припомня БТВ.

Според началника на Военномедицинска академия доц. Крум Крумов важно за увеличаването на броя на трансплантациите у нас е подобряването на работата в донорските бази в цялата страна. „Трансплантацията е отражение на състоянието, в което се намира медицината, и самият факт, че въобще се правят трансплантации в България, вече е едно много, много добро постижение”, казва медикът.

Баща дари бъбрек на дъщеря си

Баща дари бъбрек на 21-годишната си дъщеря, която е на хемодиализа от 2011 година.Поредната успешна трансплантация от жив донор, при ко...

„Това е една рутинна практика във всяка една развита държава и е факт при нас. Ние имаме условията да работим това нещо и това е задача на всеки един от нас - не само като професионалист лекар или човек, който се занимава с администрацията”, споделя д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com