50 болници са на ръба на фалита

19168
50 болници са на ръба на фалита
Снимка: БГНЕС

Няма идеален модел за здравна система в Европейския съюз, каза министърът на здравеопазването на Таня Андреева по ТВ7 като подчерта, че проблемът с финансирането е повсеместен в 28-те, както и въпросът промяна на статута на болниците също е наложен.

Според Андреева болниците трябва да бъдат задължително акредитиране. Сега това е пожелателно. "В момента няма критерии за качеството на обслужването в здравните заведения. Всяка болница трябва да работи по всички клинични пътеки", заяви Андреева.

Болниците със задължения от половин милиард лева

Задълженията на болниците от началото на мандата на БСП са над 500 милиона лева, съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреев...

"50 от болниците са на ръба на фалита и част от тези заведения ще трябва да затворят врати", допълни министърът. В същото време тя подчерта, че държавата трябва да гарантира използването парите от здравните вноски. Андреева допълни, че вероятно ще се наложи и намаляване на легловата база на някои болници. Тя посочи пример как в селище със 100 деца има педиатрично отделение с 200 легла.

Относно заминаването на български лекари Андреева посочи, че българските медици в ЕС запълват липсата на специалисти, защото лекарите от Германия отиват да работят в други държави. Според нея в България могат да се внесат медицински лица от Русия и или Украйна. Това обаче по нейните думи е трудно защото тези държави не са членки на ЕС. Всяко общество трябва да защитава лекарите и учителите си, завърши участието си в предаването Андреева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване