"Активна грижа" - бърза помощ и от таксиметровите шофьори

40671
"Активна грижа" - бърза помощ и от таксиметровите шофьори

Специално подготвена демонстрация сложи началото на проект „Активна грижа” - първа помощ по европейски модел. На нея бяха показани възможностите за адекватна наземна и въздушна първа помощ. Включиха се парамедици и лекари при оказване на първи спасителни действия. Те показаха как координирано и адекватно трябва да реагират при катастрофа медиците и парамедиците с таксиметрова кола, мотор, линейка и хеликоптер.

Идеята на проекта възниква след съвместни разговори с представители на Министерството на здравеопазването и неправителствени организации. Целта е да се осигурят възможности за достъп до първа помощ на по-голям кръг хора, да се обезпечат максимален брой инциденти с необходимата адекватна помощ, както и да се надградят вече съществуващите възможности. По предложение на членове на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, и на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, в проекта са включени и таксиметровите автомобили. Това е заради потенциала на шофьорите да оказват първа помощ, огромната периферия, която покриват като маршрути и човешката им ангажираност да сигнализират при инциденти и да оказват съдействие до пристигането на медицинските екипи.

Мерки за здравеопазването – пари, правомощия за здравния министър и решителен министър

Организацията на „Спешната помощ” беше направена по западен образец, с отделяне като самостоятелна единица. Това стана още ...

Христо Григоров - председател на Българския Червен кръст информира, че „Активна грижа” е четиримесечен пилотен проект на Българския Червен кръст и Сдружение „Клуб Активна сигурност” за осигуряване на адекватна първа помощ от екипи от лекари, парамедици, лечебни заведения, специалисти от БЧК и специално обучени водачи на таксиметрови автомобили. Дейността ще се ръководи от единен координационен център за спешни случаи – при непрекъснато съгласуване с националната система 112 и с колцентъра на „ЕНА първа помощ“ 1111. От услугата ще могат да се възползват български граждани и чужди туристи. Тези 4 месеца ще бъдат експериментален период за стиковане на нашите дейности след което ще предложим на държавата своето партньорство за оптимизиране на спешната помощ.

Стефан Софиянски – председател на Сдружението “Клуб Активна сигурност”, уточни, че първоначално наземният транспорт ще функционира в столицата, а въздушният санитарен транспорт ще бъде използван при спешни случаи в цялата страна. Г-н Софиянски изтъкна, че проектът „Активна грижа” ще ползва опита на други държави като вече е договорена материално-техническата и методологическата помощ на Израел.

От следващата седмица БЧК започва разширеното обучение по оказване на първа помощ на 80 таксиметрови шофьори с подходящо образование. Всеки таксиметров автомобил от системата на „Активна грижа” ще бъде обозначен за допълнителното си предназначение и ще бъде оборудван със специална санитарна чанта за оказване на първа помощ.

„Активна грижа” ще използва съществуващата материално-техническа база от хеликоптери (част от въздушния санитарен транспорт на „Хели Еър”) , таксиметрови автомобили (членове на „Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи“), както и мотори и линейки на „ЕНА първа помощ“.

Обучават таксиметрови шофьори на първа помощ до идването на линейката

Шофьори на таксита ще бъдат обучавани по програмата за парамедици на Българския Червен кръст. Първите 80 човека започват курса от идн...

На събитието присъстваха представители на МВР –КАТ- Пътна полиция, ГД ПБЗН, СДВР, на националната система 112, на областната администрация София, на пациентски и лекарски организации, партньорите по проекта. Гост на събитието бе и зам.-посланикът на израелското посолство в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 25 области няма открити заразени

Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване