Американска прогноза: Хиляди смъртни случаи от COVID-19 в България

10121
Американска прогноза: Хиляди смъртни случаи от COVID-19 в България
Снимка: iStock

Ако не спазваме никакви мерки, то жертвите на COVID-19 в България до началото на февруари, 2021 година, ще са 18 600. Това изчисление правят от Института за здравна метрика към Университета на Вашингтон, предаде в. "24 часа". В момента жертвите са 1665.

Ако се запази сегашното положение на мерки - т.е. носим маски навсякъде, дори навън, но само ако сме в голяма група хора, където не може да спазваме дистанция, тогава жертвите ще са с 10 000 по-малко - 8600 души.

Директорът на "Пирогов" вярва, че имаш имунитет срещу коронавируса ако си го изкарал

"Човек, който е изкарал коронавирус и има антитела, може да работи без да носи маска или защитно облекло. Хубаво е две седмици след кар...

Най-оптимистичният сценарий е за малко над 4000 жертви към 1 февруари 2021 година. Той обаче е валиден, ако носенето на маски е задължително абсолютно навсякъде и се спазва от поне 90% от населението.

При сега наложените мерки американският модел работи с 41% спазване на носенето на маска. Най-добро спазване на мерките в България американският модел отчита през април, когато 64% от българите са носели маски.

Анализаторът Петър Велков напомни, че изминалата седмица има 80% ръст на смъртните случаи - ПОДРОБНА СТАТИСТИКА ТУК! "Ще се стигне до локдаун, това е неизбежно. Въпросът е кога. Колкото повече чакаме, толкова по-големи ще са пораженията", категоричен е той.

"Може да се прогнозира, че броят на починалите ще продължи да нараства, като се имат предвид броят на хората в интензивните отделения в момента и че смъртните случаи закъсняват с 3-5 седмици спрямо броя на нови диагностицирани. В момента смъртните случаи достигнаха 18,6% от общо починалите спрямо 10,2% миналата седмица. Това, което се вижда от последната седмица, че броят на новите диагностицирани остава горе-долу на едно равнище - около 4000 случая, а процентът позитивни тестове намалява. Така че се очертава "таван" и дали е така, ще стане ясно във вторник - сряда", анализира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията си във Facebook.

Нови пари за медиците на първа линия, нови места за диагностициране на COVID-19 в София

Общо още 80 млн. лева ще бъдат дадени на медиците на първа линия. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който даде съвм...

На 13 януари България ще отбележи най-много жертви при черния сценарий, при който не се налагат и спазват никакви мерки, показват пък математическите модели на Университета на Вашингтон. На тази дата дневните жертви на COVID-19 в България ще са около 330 души. След това ще започне намаление до 260 починали на 1 февруари 2021 година.

В момента дневно живота си губят между 50 и 60 болни от коронавирус, но американският модел предвижда броят на жертвите да премине 100 на денонощие още преди края на ноември - при това на база сегашните мерки. При този вариант най-много смъртни случаи ще има около 13 декември - 170 на ден. После започва плавно намаление, до 70-80 души на денонощие в началото на февруари догодина.

Смъртността да остане на сегашните нива от 50-ина души дневно, а пикът да бъде минат още другата седмица, предвижда моделът при оптимистичния сценарий, при който маски се носят навсякъде от 90% от хората. Тогава в началото на февруари смъртността ще се върне на нивата от края на октомври с 20-30 починали на денонощие.

Ако всички българи спазват наложените в момента предпазни мерки, броят на заразените дневно ще намалее до 500 души, прогнозира и математикът от БАН проф. Николай Витанов. Той прави математическите модели, по които взема решенията си Националният оперативен щаб. Сега мерките не се спазват и това е причината случаите да нарастват, обясни Витанов пред Нова телевизия.

Нов вирус заплашва човечеството?

На фона на развихрилата се епидемия от коронавирус учените предупреждават за появата на нов – нипа. Той е често срещан при прилеп...

Още: "Сериозен спад в броя на заразените с коронавирус, но при много по-малък брой тестове"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com