Ананиев разясни защо се удължава епидемичната обстановка

5971
Ананиев разясни защо се удължава епидемичната обстановка
Снимка: Министерски съвет

Здравният министър Кирил Ананиев даде разяснения за новото решение на МС за удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка. Заедно с него е и държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Ананиев поясни, че решението е било взето на база сериозен анализ и доклад от държавния здравен инспектор. Този анализ пък бил на базата и механизмите, които прилагат всички европейски държави.

Кабинетът предлага удължаване на епидемичната обстановка у нас

Правителството предлага удължаване извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на засед...

Към 22 юни 2020 г. Европейският център посочва, че са регистрирани близо 9 млн. души, носители на коронавируса, като има 468 267 души, които са починали в света", отчете министър Ананиев.

16,9% от жителите на ЕС за заразени от вируса, а 174 991 или 33,33% са починалите.

4114 са заразени с вируса у нас, а починалите вече са 208 души, изтъкна той. "От 9 юни се отчита значително завишение", посочи министър Ананиев. Увеличението е 3,2 пъти, отчете още здравният министър.

"На територията на страната са открити 26 лаборатории. Казвам това, за да спомена, че за първите две седмици 27 май - 9 юни, се правиха около 1100 проби, а от 9 юни насам, се правят средно по 2000 проби. За първите две седмици, това ниво е била 2,43, докато за вторите две седмици, нивото на положителност става 4%. Това означава, че се увеличава разпространяването на вируса в нашата страна", съобщи той още тревожни данни.

Последните заповеди на Ананиев носят пороци, които могат да внесат хаос, смята юрист

Последните заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев също носят значителни пороци и по-скоро биха могли да всеят хаос. То...

371 вече е общият брой на заразените лекари и медицински персонал, като през последното денонощие има и един смъртен случай.

"Към момента няма налични данни за изграждане на активен имунитет. Заболяването продължава да регистрира нарастващ брой на заразен медицински персонал. Във връзка с тези най-основни изводи, това ми даде основание днес да внеса и съответния проект на решение, което вече е факт и ще действа до 15 юли. Ние няма да въведем нови или стари строги мерки.

На първо място ще остане забраната за влизане в страната на лица от определени държави. Хигиената на ръцете, физическата дистанция от 1,5 м., носенето на маски или шлемове на закрити места и дистанционна форма на работа там, където е възможно, строг и повсевместен контрол", посочи Ананиев.

Относно това дали разпространението е в клъстери или дифузно, както и за критиките,че мерките бързо разпуснали, доцент Кунчев обясни, че сме в смесен режим - на клъстърно и дифузно. Относно критиките на СЗО, призова да се прави разлика между лично мнение на служител на СЗО, защото нямало такава официална позиция. Проблемът бил в неспазването на мерките.

Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса, смята доцент Чорбанов

„Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна. Беше наивно да се смята, че ще можем да се п...

Той бе попитан за срутването на тунела Железница. Той поясни, че уточняват ситуцията, и всички органи са налице. Сега се разпръсквала свлечената маса и се търсели пострадалите 4 -ма души. Всички са живи, каза той. Вече с линейките са в лечебни заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com