Андреева: Няма неразбирателство между министерството и касата

23185
Андреева: Няма неразбирателство между министерството и касата
Снимка: БГНЕС

В момента не мога да кажа конкретна цифра, която ще се очертае за заплащане на средствата на лечебните заведения. Не зная защо още от май се започват спекулации какъв ще е дефицитът на НЗОК. В Министерство на здравеопазването сме предложили един пакет от мерки и очакваме той да бъде гласуван, коментира пред bTV министърът на здравеопазването Таня Андреева.

„Живеем в парламентарна република. Независимо какво иска министърът, докато депутатите не го гласуват, то не става факт. Не бих казала, че сме в конфликт с г-жа Тодорова. Лекарите протестират срещу това, че е създадено впечатление у тях, че тя няма да получат финансиране срещу дейността си. Не зная здравната каса докога ще дава обяснение на нещата чрез обвиненията, че я източват", заяви Андреева.

Лекари и пациенти са единодушни: Последиците от лимитите ще са тежки

Въвеждането на лимити и връщането към бюджетно финансиране на болниците ще доведе до дългове, фалити и закриване на болниците. Затова...

„Нямам впечатление, че лекарствата не стигат до този момент. Имаме предложение за провеждането на електронни търгове с лекарства, защото в момента имаме проблем с цените на лекарствата", отбеляза Андреева.

Тя бе категорична, че неразбирателство между министерството и касата няма.

„Нещата не са неспасяеми и първите мерки за това са вече взети. Не зная касата да е тормозила лекарите. Касата прави проверки и налага глоби, ако се наложи. Лекарите реагираха на това, че по време на проверката тонът не е бил много добър, но до момента лечебните заведения са получили своето финансиране. Няма да се закриват лечебни заведения, докато не се направят три неща: първо - да се даде алтернатива на хората по места, чрез изграждането на новата мрежа за спешна помощ; второ - в момента се разработва национална здравна карта и трето - след задължителна акредитация на лечебните заведения", отбеляза Андреева.

„По официални данни се осигуряват около милион и половина от българите, около 400 хиляди могат, но не го правят. Това, което ще реши системата са: все повече дейности да бъдат извършвани в извънболничната помощ, да се направят клиники за долекуване и рехабилитация и преструктуриране на болничната помощ. С толкова лечебни заведения страната няма да може да издържи", заяви Андреева.

Бум на вирусите в страната

Вируси върлуват в цялата страна, заразените са се увеличили с 20% само за седмица, показват данните на здравните власти. Необичайно ни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване