Безплатен PCR тест от лекар - необходима, но закъсняла стъпка

9294
Безплатен PCR тест от лекар - необходима, но закъсняла стъпка
Снимка: iStock

Идеята за издаване на направление за PCR тестове от общопрактикуващите лекари ще се осъществи само след строго изготвени критерии за това. Около това се обединиха и д-р Николай Брънзалов - зам.председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари и д-р Стойчо Кацаров - Център за защита правата в здравеопазването.

Как ще стане това? Критериите ще изготвят БЛС, МЗ, НЗОК и Националното сдружение на личните лекари. Промяната ще влезе в сила с Анекс към Националния рамков договор. Цената на този тест, регламентиран по този начин, ще се поема от Здравната каса, категоричен беше д-р Николай Брънзалов.

"Нещата още са доста в суров вид. Няма срок, има варианат да се изготви съместно указание и тогава да се започне да се работи. От 28 август нашите предложения са изпратени до всички, но много малко хора ги бяха прочели. Оказа се, че много депутати са ги приели. Нашите предложения са не само личните лекари да могат да издават напавления, а всеки лекар, контактувал с пациент, който проявява симптоми на коронавирус.", обясни д-р Брънзалов в ефира на btv.

Коронавирусът по света: Заразените се увеличават, активните случаи - също

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 36 071 253 и 36 391 057 според американ...

Според него, тези направления трябва да са без лимити.

"Стъпката е правилна, даже малко закъсняла. Като здравноосигурени лица имаме право да получим такъв тест при нужда, даже не само предписан от общопрактикуващ лекар, а от всеки лекар. Такава е практиката в повечето европейски страни. Тестовете са безплатни за населението. Възможно е да има злоупотреби, но така или иначе голяма част от населението ще се тества за коронавирус. Сегашната ситуация е напълнонеприемлива. Хора плащат от джоба си по няколко стотин хиляди лева всеки ден, а са здравноосигурени лица. В момента процедурата е много сложна – минава през РЗИ, епидемиолог – и много пациенти се отказват заради дългия път , който трябва да изминат и се отказват. Така че формално има създадена процедура, но на практика тя не работи, за да се избегне едно от препядствията.", коментира Стойчо Кацаров.

"Това е стъпка напред, защото най-уязвимата стъпка в пътя на пациента при COVID е диагностицирането. Ние в диагностиката все още сме много назад и много късно я поставяме и не детектираме навреме пациент. И той ходи навсякъде, ходи в градския транспорт идва и в нашите кабинети, среща се и с други хора.", коментира той основния проблем в условията на разрастваща се пандемия.

"Симптомите, които трябва да носи този пациент са известни и обявени от здравния министър от 14 август тази година. Те по нищо не се различават като симптоми, които следят и колегите в РЗИ", категоричен беше още той.

Проф. Ива Христова: Все по-често ще сме свидетели на твърде голям брой случаи на коронавирус

"Очаквана беше втората вълна от пандемията COVID-19 и ние предупреждавахме", каза пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на На...

"Комуникацията при симптоми са два вида", продължи с разясненията личният лекар, "или по телефона или на място в кабинета. Но при първия вариант – ако пациентът не лъже и даде вярна клиника, се надяваме да можем скоро и по електронен път да подаваме тази информация и да бъде тества, с цел да не се разкарва из обществото и да ръси."

"Здравната каса има механизми за контрол и на болниците, и на лекарите. Няма нуужда от извънредни механизми за контрол. Смятам, че е по-правилно да гледаме на това заболяване, като на другите заболявания. Ние спряхме да ги виждаме. Хвърляме огромен ресурс за една болест, която нито причинява такива кой знае какви щети на населението като цяло, нито е необходимо да й се отделя толкова ресурс и внимание. Пострадаха пациентите с други заболявания заради коронавируса. Проучване в Америка и други държави, публикувано наскоро, показва, че броят на скрининговите изследвания за рак са намалели с 85%. Това значи непоставени диагнози, непроведено лечение и много повече починали хора от онкологични заболявания или сърдечно-съдови, отколкото от COVID-19. Хвърляйки цялото внимание върху ковид, ние изгубихме поглед върху цялата система и това може да има много по-големи последици и да нанесе по-големи поражения.", категоричен беше Стойчо Кацаров.

"Не знаем реално колко души са се срещали с вируса. Без този показател, почти никой друг не може да бъде изчислен. Дошло е време за масово проучване", допълни още той.

"Сватбите и домовете са на големите огнища на зараза", завърши д-р Николай Брънзалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com