Безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация в Александровска болница от днес

2509
Безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация в Александровска болница от днес
Снимка: iStock/Guliver

Безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация ще се проведат от 15 юни до 30 юни в Александровска болница. Те бяха предвидени да се проведат през март, но заради мерките срещу коронавируса, кампанията ще стартира днес.

Лекарите ще консултират в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на клиниката, в делничните дни от 14.30 до 17.30 часа. Направление по НЗОК не се изисква. Записването става от 12.00 до 16.00 часа на тел.: 02/9230 295.

Безплатни прегледи за глаукома във ВМА

Във връзка със Световния ден за борба с глаукомата, Клиниката по очни болести на ВМА организира кампания за безплатни прегледи. Специа...

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.

Макулната дегенерация е заболяване, което засяга и двата пола и обикновено двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст са засегнати от болестта, при която се уврежда централната част на ретината. Оплакванията са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.

Нарушеното зрение е съществено бреме за засегнатите лица и техните близки, но често остава невидимо и недокументирано състояние. Категорични данни за България липсват, но се предполага, че броят на засегнатите от наследствени болести на ретината лица у нас е 5 хил. души, а броят на засегнатите от диабетна очна болест и свързана с възрастта дегенерация на макулата е около 450 хил. души.

От днес започва Световната седмица за борба с глаукомата

От днес започва Световната седмица за борба с глаукомата. От 7 до 12 март в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска&r...

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com