Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безумие: 10% от лекарите у нас са бити, 50% са обиждани от пациенти

25 юни 2024, 15:13 часа • 770 прочитания

Половината от лекарите в България са били жертва на вербална агресия, а един от десет е ставал жертва на физическа агресия на работното си място.

Това показва проучване, извършено от Изследователски център "Тренд" по метода телефонно интервю сред 800 лекари, практикуващи в България, разпределени пропорционално по пол, възраст, специалност и 28-те административни региона на страната. Проучването е извършено в периода 7-17 май 2024 г., пише БТА.

Данните бяха представени по време на форум „Насилието над лекари – причини и възможни решения“, организиран от Български лекарски съюз.

Още: БЛС с предложение: Основната лекарска заплата да е обвързана със средната за страната

Агресията е накарала 16% от потърпевшите лекари да се замислят дали да напуснат работното си място, каза Димитър Ганев от „Тренд“.

Може ли да се работи с агресивни пациенти

Над 1/3 трета от жертвите на агресия са се страхували за здравето и безопасността си на работното си място. 57% са чувствали емоционално изтощение и стрес заради агресивно поведение от страна на пациенти.

28% не се чувстват спокойни, че ще бъдат защитени от институцията, в която работят, при случай на вербална или физическа агресия, а още 26 % не могат да преценят дали биха могли да разчитат на подобна подкрепа. Останалите не могат да преценят.

Още: КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

Агресията спрямо лекарите може да се отрази негативно върху грижата за пациентите, посочват 62% от запитаните медици. Това мнение среща още по-силна подкрепа сред специалистите, работещи в болници.

Като основна причина за агресия към лекарите 74% от запитаните казват, че е неуважението от страна на пациентите към медиците, а според 65% това се дължи на емоционален стрес у пациентите. Според повече от половината от запитаните лекари агресията срещу тях се дължи на дългото чакане за прием на пациент, а 43 % посочват, че агресията е проявена заради употреба на алкохол или наркотици от пациента.

Кои свои очаквания към лекарите трябва обществото да промени

Над 2/3 от лекарите смятат, че най-нереалистичните очаквания в българското общество спрямо медиците са свързани с това, че лекарите са длъжни да вземат безпогрешни решения.

65% посочват, че най-нереалистичното очакване от лекарите е да са винаги на разположение и незабавно да реагират. Повече от половината от лекарите посочват, че чувстват натиск да отговорят на публичния образ, дори и на цената на собственото си здраве и баланс в личния живот. Това споделят по-често жените, както и хората под 50-годишна възраст.

Още: Златоград обяви за почетни жители двама уникални лекари, прославили се и в чужбина

Мнението, че публичният образ на лекарите в медиите пречи за изграждането на уважение към професията, се споделя от 64% от участниците в интервюто.

По-рано Ганев представи проучване за нагласите на обществото по отношение на агресията към лекарите, в което беше посочено, че 5% от запитаните казват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Всички, които проявяват агресия към медици, както и всички, които шофират след употреба на алкохол или наркотици, да полагат общественополезен труд в болниците, предложи директорът на Университетската болница за активно лечение и спешна помощ (УМБАЛСМ) "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес