Бивш министър: Андреева няма идея какво да прави със здравно неосигурените лица

38560
Бивш министър: Андреева няма идея какво да прави със здравно неосигурените лица
Снимка: БГНЕС

Здравният министър от управлението на ГЕРБ Десислава Атанасова нападна жестоко наследничката си Таня Андреева. На специална пресконференция депутатът от партията на Бойко Борисов извади на светло всички болезнени теми в традиционно "чувствителното" за всяка власт здравеопазване. Атанасова изрази съжаление, че след 9 месеца управление, Таня Андреева няма никаква представа какво трябва да се направи със здравно неосигурените лица в страната.

"Още по-лошото е, че и министърът на финансите, освен да ми отговаря за броя на неосигурените лица, не е предприел никакви адекватни мерки за това да стабилизира финансово тази система, каза още Десислава Атанасова. - От министъра на здравеопазването Таня Андреева не чухме за никакви конкретни мерки по отношение на повишаването на събираемостта на здравните вноски. Многократно ние, от ГЕРБ, сме поставяли въпроса пред това правителство. Искаме да знаем кога ще започне да прилага мерки по отношение на здравно неосигурените лица. Защото по времето, когато ние управлявахме, те бяха около 900 000 български граждани. По справки от НАП 450 000 бяха живеещи в чужбина. Около 200 000 бяха социално слаби граждани, за които държавата има ангажимент по Закона за социалното подпомагане и останалата част са такива, които имат финансови средства, но не заплащат здравното си осигуряване".

Управляващите оставят здравеопазването без пари, алармират от ГЕРБ

Управляващите са напът да оставят българското здравеопазване без пари в края на годината. За това алармираха от ГЕРБ на пресконференция...

Десислава Атанасова съобщи също, че от парламентарната група на ГЕРБ през изминалата седмица са внесли в Конституционния съд искане за обявяване за противоконституционен член 217В от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

"Този член, освен че поставя условия пред търговците на едро, затова, че трябва да уведомят Изпълнителната агенция по лекарства какъв износ ще правят, поставя условия и изпълнителният директор на агенцията еднолично, да им разреши или да им откаже, обясни тя. - Считаме, че това е противоконституционен текст. Освен това и мотивите за ветото, които президентът беше изразил и с които управляващото мнозинство не се съобрази, е редно да бъдат чути още веднъж и по тях да се произнесе Конституционният съд на Република България. По този начин умишлено се създават практики, които биха могли да бъдат наречени корупционни. За нас е недопустимо да съществува такъв текст в държава-членка на Европейския съюз. Считаме, че този текст не само нарушава член 19 от Българската Конституция за равни права на всички стопански субекти, но и нарушава член 36 от Договора за функциониране на Европейския съюз".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване