БЛС: Нямаме готовност да започнем имунизациите веднага

2704
БЛС: Нямаме готовност да започнем имунизациите веднага
Снимка: iStock/Guliver

Заповедта на министъра на светли понеделник изненада всички колеги. Нямаме готовност да започнем имунизациите веднага. Някои от лекарите може и да успеят да започнат детски консултации в четвъртък. По скоро ваксинациите ще започнат поетапно. Това коментира пред БНТ  зам.-председателят на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов.

В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев се посочва, че от днес, 21 април, трябва да бъдат възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. Те бяха спрени след обявяването на извънредното положение заради коронавируса на 13 март. В разпоредбата е уточнено, че детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват при строги противоепидемични мерки за сигурност в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи. Предварителното записване на час ще е задължително.

Първи американски иск срещу СЗО заради пандемията от коронавирус

Окръг Уестчестър в щата Ню Йорк заведе дело във федералния съд срещу Световната здравна организация (СЗО), обвинявайки я в укриване на ...

Д-р Николай Брънзалов заяви, че "голяма част от съсловието подкрепя концептуално мерките на здравния министър", защото "светът не е COVID-19",  но очаква Министерството на здравеопазването на разпише по-точни указания за прилагането на заповедта.

"Истината е в детайлите", подчерта той и допълни:"Аз лично бях запознат със заповедта някъде около 20 минути преди тя да излезе."

"Ние нямаме готовност още от днес да стартираме с плановите имунизации на децата, защото това е свързано с прозвъняване на родителите. Трябва да се определят часове да няма струпване пред кабинетите. Не може един лекар, който има 10 или 20, или 100 деца в практиката и от тях 5 подлежат на имунизация, вторник и четвъртък друго да не прави, защото го чакат 2000 пациенти с други здравни проблеми", каза още д-р Николай Брънзалов.

Излиза и друг казус: "След четири почивни дни има много пациенти, които не са деца и аз съм поел ангажимента да направя нещо за техния здравен проблем. Тях трябва ли да ги връщам?, попита медикът.

Почти 10% от българите ваксинират децата си, за да ги приемат в детска градина

52.2% от участвалите в проучване, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото считат, че ваксините предотвратяват заразни и...

И още въпроси без отговор: "Голяма част от моите колеги просто нямат такива деца или не толкова много като бройка в практиката. Те какво ще правят вторник и четвъртък?", заяви той.

"Днес е 21-ви, вторник, трябва да се наруши заповедта на министъра на здравеопазването по време на извънредно положение, ако приема един единствен пациент над 18 години. В този кратък срок не може да се получи", коментира той.

В Националния оперативен щаб казусът коментира националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. От думите му стана ясно, че указания има подробно дадени. "Това е кампания, не трябва да стане от днес за утре. Това, че сме дали тези два дни за имунизация, е да предупредим хората да не ползват тези два дни. Лекарите могат сами да си изберат графика - нека си направят план и да уведомят пациентите си. Много са различни практиките - всеки ще си направи план, обясни д-р Ангел Кунчев и добави:"Никога в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето лични лекари са отделени от общата част. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как ще ги имунизират".

"Да, може да се определят часови зони, в зависимост от структурата на пациентите при личния лекар. Може да се определят зелени коридори, но в зависимост от архитектурата на лечебното заведение, за да може безопасно пациентите да бъдат имунизирани. Да, има такива, в които е невъзможно да поддържат зелен коридор. Пациенти пред кабинетите не трябва да има. Всички трябва да го разберем вече. Тази COVID криза трябва да изправи някои стари неща, които има в системата, и нека продължим с правилните, а не с неправилните неща", подчерта д-р Брънзалов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com