Български лекари против създаването на "правителствена болница"

1674
Български лекари против създаването на "правителствена болница"
Снимка: Български лекари за ново здравеопазване

В открито писмо до институциите и медиите организацията "Български лекари за ново здравеопазване" се противопоставя на разкриването на лечебно заведение - „правителствена болница". Ето пълния текст на писмото:

"Идеята да се възобнови паразитната структура, озаглавена „правителствена болница“ е пореден, тъжен пример за липсата на ясна концепция за развитието на здравната система в България. Това за съжаление е твърде показателно за отсъствието на елементарни принципи, спрямо които може да се изгради един равнопоставен модел, способен да задоволи очакванията на гражданското общество в страната.

Отново ще има правителствена болница, но ще обслужва само висши управници, решиха депутатите

Министерският съвет ще определи болница, която да осигурява медицинска помощ на президента, вицепрезидента, председателя на Народното с...

Ние смятаме, че дължите на всички пациенти и лекари, ясно и смислено обяснение защо е необходимо съществуването на лечебно заведение, изградено за нуждите на определен, тесен кръг от хора - президент, вице-президент, председател на Народното събрание, министър-председател, главен прокурор, евентуално и депутати?! В обосновката си е редно да имате предвид, че всички те, събрани заедно наброяват едва ¼ от контингента на всеки редови, общо-практикуващ лекар. Какво точно обуславя необходимостта от разкриване на 140 болнични легла? Толкова ли е лошо здравословното състояние на така изброените лица? Как бихте обяснили факта, че при съществуващ персонал от 900 души, за всеки депутат се очаква да се грижат поне три медицински лица и то непрекъснато, без значение дали той има нужда от това? В условията на повсеместен кадров дефицит в страната всичко това звучи гротесктно.

Споменавате, че все пак се планира равнопоставеност между тази структура и всички останали лечебни заведения. Добре, с какво точно ще се различава тя от другите и ако с нищо, кое изобщо налага обособяването й? И как точно, извинете, може да говорите за равнопоставеност, ако това звено се очаква да получава допълнително, целево финансиране от държавния бюджет?!

Осъзнаваме, че рационален отговорът на така поставените въпроси, извън обичайната демагогия е невъзможен. В тази връзка ни позволете да ви предложим конструктивно решение, а именно в рамките на т.нар. „триъгълник на властта“ да се изгради амбулаторна практика с един или двама общо-практикуващи лекари, които да обслужват гореспоменатите лица. Ако имате необходимост от конкретни насоки как точно да стане това, може да се обърнете към вашия колега Лъчезар Иванов - той има богат, личен опит".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com