Д-р Ангел Кунчев: Най-трудното в този коронавирус е, че не се знае всичко за него

6260
Д-р Ангел Кунчев: Най-трудното в този коронавирус е, че не се знае всичко за него
Снимка: Actualno.com

Студентите, пристигнали от Китай и настанени във ВМА, ще останат 14 дни под карантина, за да е сигурно, че не са заразени с коронавирус. Засега първите резултати от тестовете са отрицателни. Това съобщи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за bTV.

По думите му най-трудното в този коронавирус е, че не се знае всичко за него и най-вече от къде тръгва. Със сигурност началото му идва от въпросният пазар, на който се продава всичко - змии и земноводни, но не се знае кой вид е и как точно се предава: "Очевидно е по въздушно-капковия механизъм е ефективен и хора, намиращи се на 2 м от заразителя са в риск."

Тайланд се похвали с ефективно лечение срещу китайския вирус

Състоянието на китайка, заразена с новия коронавирус, се подобри драстично, след като е била лекувана с коктейл от антивирусни лекарств...

Д-р Кунчев уточни, че във ВМА е отделен цял етаж от Инфекциозна клиника и отделно ще се отворят още 36 места в самостоятелни боксове за пълна изолация.

Той сподели, че има хора, които настояват да се изследват за вируса без да са имали контакт с рискови групи, което затлачвало системата. 

В отговор на въпрос кое от двете заболявания е по-опасно - грипът или коронавирусът, д-р Кунчев информира, че грипът е значително по-опасен, защото ще вземе много жертви по света, вкл. и в България.  Той допълни, че смъртността при коронавируса в момента е под 2%, но разпространението му ще продължи. В същото време много хора изграждат имунитет и вероятно серията от разпространение ще спре. 

По-рано бе съобщено, че двамата българи, които се върнаха от Ухан, не са заразени с коронавирус. Това каза полк. доц. Георги Попов, началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА.

Великобритания изтегля служителите си от Китай

Великобритания започва изтегляне на част от служителите си от посолството, както и от няколко консулски служби в Китай, заради заплахат...

"Вчера, на 2 февруари, около 22.15 часа в Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА бяха приети двамата български граждани – момче и момиче, евакуирани от Ухан. Втората част на евакуацията беше от Франция до София. Те бяха придружени от екип на ВМА. Транспортът премина без произшествия. Болните бяха приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата", посочи Попов.

"Направеният тест в късните часове снощи тест излезе отрицателен за новия коронавирус. Болните на този етап са отрицателни за заболяването. Тази сутрин те са в добро състояние. Настанени са в стаи с контролиран достъп. Стаите са с отрицателно налягане и хепа филтри за недопускане на заразяване на околното пространство. Днес продължаваме новите изследвания", каза още той.

"Те са мотивирани да прекарат целия инкубационен период в Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА. На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшиво отрицателен резултат, ако са се заразили по време на полета", посочи Попов.

Междувременно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев направи проверки на термокамерите на летище София. Очаква се във Варна и Бургас до дни се чакало да се направи поръчка за термокамери. Тази в Пловдив ще бъде проверена дали е технически изправна. Във Варна има готовност кораби със заразени с коронавируса да не бъдат пускани, да стоят закотвени и да се снабдяват с необходимите продукти.

Борисов свиква спешна среща заради коронавируса

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе съвещание във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в Бълг...

А каква нова надежда за лечение се появи - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com