Д-р Брънзалов поиска по-облекчен режим за ваксинираните и преболедувалите коронавируса

2754
Д-р Брънзалов поиска по-облекчен режим за ваксинираните и преболедувалите коронавируса
Снимка: БГНЕС

Чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран, ако срещне някъде вируса, той може да бъде в горните му дихателни пътища, но да не се разболее. Това е смисълът на ваксинацията и образуването на антитела.

Това каза пред bTV д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС.

Според него обаче, този пациент трябва да спазва предпазни мерки, защото може да предаде инфекция. Ваксината пази индивида, на който е поставена, уточни той.

Д-р Брънзалов убеден, че няма да има пик на COVID-19 след изборите

Трябва да се смени изборният процес, за да няма такива опашки и толкова бавно да се предават документите.  За това настоя заместни...

"Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава", отбеляза д-р Брънзалов.

"Доставките с РНК ваксини този месец и следващия ще бъдат увеличени, ще получим допълнително ваксини, освен заявените около 1 млн. 200 хил., постепенно България ще ги получи на квотен принцип", обясни той.

"Вярвам във ваксината на "АстраЗенека" и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори. Тези данни, които се изнасят в момента, са на база кохорта 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на "АстраЗенека".

От тях 62 случая само получили мозъчна венозно синусова тромбоза, а 25 тромбоза на други венозни съдове. В България до момента са ваксинирани около 250 000 пациента, което е 100 пъти по-малко. Излиза, че вероятността да получи тромбоза има само един единствен пациент“, каза още д-р Брънзалов.

Британски депутати започват кампания срещу ваксинационните паспорти

Бившият лидер на британските лейбъристи Джереми Корбин и влиятелният консерватор Иън Дънкан Смит са сред повече от 70 депутати в британ...

"Пациентите, които заболяват и развиват клинична картина на COVID-19, при средно тежките и тежки случаи, тробмозите се вдигат хилядократно. Антикоагулантната терапия е част от протокола за лечение на короновируса.

След като тези пациенти заболеят, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от COVID-19", отбеляза зам.-председателят на БЛС.

В края на този месец ще се получат около 40 000 дози от ваксината на "Янсен", която е еднодозова и векторна. Одобрена е в САЩ и от ЕК, посочи още той.

Тази вълна на коронавируса прегаря, по-рестриктивни мерки от този момент нататък едва ли ще се налагат, прогнозира д-р Брънзалов. По думите му вървим с добри крачки напред, защото в България вече има 560 000 ваксинирани хора и толкова са горе долу и хората, които са преболедували.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване