Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Чавдар Ботев за коронавируса: За съжаление, пациентите в много отношения са много по-напред от лекарите

14 декември 2020, 07:53 часа • 13037 прочитания

Промените в протоколите за лечение на коронавирус са много бързи. Сега дойде новият период на "Ивермектин"-а, антителата и терапевтичните ваксини. Това заяви д-р Чавдар Ботев.

В нито един от съвременните протоколи няма антибиотици – антивирусни препарати, антикоагулационни продукти, кортикостероиди на по-късен етап. Новите протоколи включват и хиалуронидаза, разказа лекарят. "За съжаление, пациентите в много отношения са много по-напред от лекарите", коментира Ботев пред БНТ.

Що се отнася до преливането на кръвна плазма, лекарят смята, че преливане трябва да стане докато има вирус в кръвта. По думите му, при по-възрастни пациенти вирусът се задържа по-дълго. Затова и е важно да се поставят диагнози в екип, за да е ясно какво се лекува и на какъв етап сме.

Според д-р Ботев, в България не оценяваме както трябва кръвната плазма – т.е. ползваме плазма с антитела, но дали тези антитела са достатъчни като количества той се усъмни. Лекарят даде пример – в САЩ се засичало при определена граница. Д-р Ботев заяви, че в България често плазмата е с малко антитела.

Още: ВИДЕО: Успешно лекарство срещу коронавируса - американски топ лекар говори емоционално пред Сената

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес