Д-р Данчо Пенчев: За момента нямаме информация за нежелани реакции от проверяваната партида на AstraZeneca

1761
Д-р Данчо Пенчев: За момента нямаме информация за нежелани реакции от проверяваната партида на AstraZeneca
Снимка: Правителствена пресслужба

На 12 февруари са дошли 31 200 дози от партидата на AstraZeneca, която е подложена на проверка. На територията на София са раздадени 14 000 дози, от които 20 в лечебни заведения, почти 13 000 дози, и 1200 дози са дадени на общопрактикуващите лекари. Това съобщи в предаването „Лице в лице“ по БТВ директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. „Констатираме за момента, че нямаме информация за странични ефекти или нежелани реакции, даже напротив, след разговора с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, г-н Кирилов – нежеланите реакции от тази партида са по-малко, отколкото от други партиди на AstraZeneca, допълни той.

По думите на д-р Пенчев всеки един лекар, който е поставил ваксина, е длъжен при констатиране на нежелана реакция, независимо от коя партида и кой вид ваксина, да информира РЗИ и Изпълнителната агенция по лекарствата. Д-р Пенчев увери, че има мониторинг върху всички партиди и всички дози, които се получават в България. „Може самият човек да е бил вече в инкубационен период на заболяването, самата доза, въпреки че е сложена своевременно, да не може да покрие с антитела самото заболяване“, допусна той по повод информациите, че някои от ваксинираните са се разболели от COVID-19.

Директорът на РЗИ София предупреди за нови мерки, но София още била далеч като числа

За момента на територията на София все още има свободни легла за болни от коронавирус. Това заяви ръководителят на РЗИ-София д-р Данчо ...

„Ситуацията с коронавируса в София е напрегната и притеснителна“, каза още директорът на СРЗИ. „В последните седмици рязко се повиши броят на положителните съобразно броя на извършените изследвания, надминахме 20 процента от пробите, които са положителни. Здравната система изпитва натиск, увеличава се броят на хоспитализираните, подмладява се заболяването в София. Има вече макар и единични случаи на пациенти, които преведени от Бърза помощ в лечебно заведение, автоматично влизат в интензивния сектор, което не е добър показател“, категоричен бе той.

За момента на територията на София има достатъчно свободни легла, съобщи още директорът на СРЗИ. „71 процента от интензивните легла бяха заети днес към обяд и 50 и няколко процента от леглата за леки и средно тежки случаи. София, като област, приема и пациенти, които не могат да бъдат върнати, и от други области, надяваме се легловата база да издържи, както и специалистите, които работят в COVID зоните. Във връзка с новите мерки в София, д-р Пенчев коментира: „Не бих ги нарекъл локдаун, най-важното е, че се прекратяват присъствените учебни занятия на учениците от 5 до 12 клас както и на студентите, намалява се работното време на заведения и ресторанти и кафенета от 6 до 22 ч., забранява се организирането на фестивали и тържества на открито и организираните екскурзии. Има и препоръки за работодателите при възможност да се ориентират към хоум офис. Вирусът няма работно време, той работи постоянно и няма избирателност, но в хода на епидемиологичните проучвания на СРЗИ констатираме, че една част от положителните хора и контактните са били в един часови диапазон, в който са посетили такива заведения. Когато се появи живата музика… темпераментът също е важен момент, когато се разкрепости и се освободи от противоепидемичните мерки, човек спира да мисли за тези неща. Обръщам се към тези хора, дори да не искат да мислят за собственото си здраве, да мислят поне за здравето на близките си и на хората, които са около нас“.

Директорът на СРЗИ обясни, че, ако в първата и втората вълна е имало семейства, при които един или двама членове са болни, а останалите нямат никаква клиника, в момента – има ли един болен в семейството, цялото семейство се заразява". "Това, което виждаме като заболеваемост в конкретни социални групи – констатираме, че вирусът подмлади хората, които атакува. Това, което констатираме – нямаме все още информацията, която ни е необходима, но на селективната извадка констатираме, че, ако има положителен ученик, много бързо вирусът се разпространява в съответния клас, паралелка, организирана структура в извънучилищно занимание, което автоматично прехвърля заболяването върху учители. Над 8500 педагози са ваксинирани в София, при достатъчно наличие на ваксини, ние допълваме и продължаваме ваксинацията. Тези, които са на първа игла, има осигурена за тях втора доза. Първоначално имаше съмнения сред учителите, имаше раздвояване, първо дали, второ с какво, но виждам, че отговорността, която педагозите са поели като професионалисти, като учители, възпитатели, даде своя резултат и продължават и в момента да вървят списъци към СРЗИ с желаещи за ваксинация", категоричен бе д-р Пенчев. Той заяви, че се надява да не се стигне до затваряне на молове и фитнеси, но всички показатели се следят денонощно. Надявам се столичани да са отговорни, да спазват мерките, да пазят себе си и другите, тогава няма да има нужда от налагане на нови рестрикции. Не са изключени, щом е необходимо опазването на здравето на хората, няма да се поколебаем“, допълни още директорът на СРЗИ.

„На територията на София има над 850 общопрактикуващи лекари. За съжаление, списъците, които са направили при тях за желаещи за ваксинации, са доста сериозни, което е радостно в този смисъл. Предвид ограничените доставки на ваксини, които получаваме от производителите, ние се опитваме по всякакъв начин да задоволим нуждите на всички желаещи. Не са достигнали до всички лекари дози, но до повечето. Досега сме давали по 30 дози. Надявам се другата седмица, предвид плановете за регулярни доставки и производителите да изпълнят своето обещание и коректно да доставят ваксините, да увеличим броя на дозите, които бихме дали. Представете си какъв ресурс трябва да имаме, за да закараме дозите в 890 кабинета. Още повече, че те са на специален режим с кратък срок на употреба. За предпочитане е самият общопрактикуващ лекар, те са създали организация и в момента на получаване, започват след прибирането си да слагат ваксината и това може да бъде веднага констатирано чрез информационната система за ваксиниране“, заяви още д-р Данчо Пенчев.

Директорът на СРЗИ: София отново влезе в червената зона по брой заразени

"София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната. Това, което ни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com