Д-р Дечо Дечев: Има силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде

5078
Д-р Дечо Дечев: Има силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде
Снимка: БГНЕС

В момента има силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде, и силно болнично лоби, прокарващо политика, която е изцяло в негова полза. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в ефира на bTV.

На въпрос дали е наясно какво е състоянието на дълговете на НЗОК в момента, след като предишният управител проф. Камен Плочев изнесе информация, че дълговете са в размер на 271 млн. лв. към чужди каси, Дечев отговори: „Това е публична информация и той е прав. Има официален отчет и това, което е посочено в него, е това, което знам. Доколко са точни числата, предстои да разбера. Има си погасителен план с всеки един фонд и мисля, че се спазва. Не съм конкретен, защото нямам конкретна информация към момента. Едно от положителните неща, заради което приех, е, че мисля, че по-тежка ситуацията няма да стане“, обясни д-р Дечев.

Д-р Дечо Дечев е новият управител на Здравната каса

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „За“ кандидатурата му гласу...

На въпрос откъде ще дойдат парите за погасяването на дълговете, той отговори: „Има ред измислени начини какво се случва в ситуация, в която някой някому нещо дължи. Една от тезите, които развиха, беше приета и това е да променим коренно начина, по който български граждани отиват на лечение в чужбина“, каза още управителят на НЗОК.

Дечев отбеляза и какво ще поиска за следващия бюджет: „Трябва да има адекватност между дейностите, които са заложени за даден период от време, и определеното за тях финансиране. Това е, което трябва да се заложи. На практика това, което се предлага, е коренна промяна в дейността на НЗОК и там трябва да има три ключови посоки, по които да се работи – ефективност, ефикасност и контрол. Ако трябва да преведем на популярен език това, ще си позволя един елементарен пример. Представете си, че Вие, аз и Вашият оператор искаме да отидем от София до Варна. Вие тръгвате с леката кола и стигате до Варна, аз взимам едно такси и стигам до Варна, но Вашият оператор казва, че иска да отиде с яхта – отива до Солун, взима яхта и отива до Варна. И така тримата стигаме до Варна и постигаме целта си. И това означава, че сме ефективни – т.е., че сме спазили първият критерий, което в медицината означава да постигнем положителен клиничен резултат, да сме ефективни. И тримата обаче го постигаме на три различни цени – и на тримата касата ни заплаща пътя до Варна. Тоест, независимо от цената на постигането на ефекта, в момента НЗОК плаща всичко и затова греши. Ето това искаме да постигнем – ефективността да има ефикасност. Ясно ни е, че тези, които в момента се возят в яхтата, ще са против – те са малка група, но са много гръмогласни, защото имат достъп до всякъде – до медии, до политици. Групата на фармакомпаниите са тези, които в момента формират най-големия разход за лекарства. Това е едно силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде. След това има едно силно болнично лоби – големи корпоративни играчи, които за сметка на държавните и общинските болници прокарват политика, която е изцяло в тяхна полза по т.нар. лимити“, каза още д-р Дечев.

На въпрос дали прогнозира, че ще изкара целия срок на позицията си, той отговори: „Прогнозата ми е за много къса позиция - засега за 3 месеца, след които ще направя детайлна сметка какво трябва да се направи по трите направления – ефективност, ефикасност и контрол, и ако бъде одобрена, се надявам да я проведа“, обясни управителят на НЗОК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com