Д-р Иван Колчаков: Стандартите на Софиямед биха закрили 90% от болниците

20676
Д-р Иван Колчаков: Стандартите на Софиямед биха закрили 90% от болниците

Болница "Софиямед" работи на нивото на световните стандарти и ни става тягостно, че някой иска да работим на извънземни стандарти с български заплати. Акушерката Емилия Ковачева е получавала над средните нива на заплата за България и София. Това заяви пред bTV един от шефовете на болницата д-р Иван Колчаков, но отказа да уточни точната сума.

"Не се чувствам виновен, но се чувствам отговорен. Аз съм дал анестезията на майката и познавам това бебе отлично. А една българка извършва едно нечовешко деяние. Може ли заради това да се затваря болница", попита риторично докторът. Трябва ли да сринем едно село със земята, тъй като бащата е нарязал детето си в Гърция? Ние сме перфектно работеща болница, каза още Колчаков.

Бойко Пенков: Сливането на болниците ще донесе 4-5 млн. спестявания

Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени. Те трябва да се извършат, защото в докладите н...

Ако някой във вашата телевизия се хвърли от петия етаж и се самоубие, телевизията ли е виновна, запита още Колчаков.

Ако се спазват стандартите, които се спазват в Софиямед, ще трябва да се закрият 90% от болниците, каза още Колчаков. Пет души са били дежурни заедно с акушерката във фаталната нощ, посочи той и подчерта, че в други болници няма толкова хора. Акушерката е дала за последния месец 5 дежурства допълнително, уточни докторът.

"По 120 извънредни часа съм полагал допълнително като анестезиолог, а в Германия пък работят законно на 24-часови дежурства", коментира докторът извънредния труд, заради който, според експерти, най-вероятно сестрата е страдала от бърнаут.

Съгласни сме с одита, че нямаме достатъчно неонатолози, каза Колчаков. Той допълни, че в България специалистите по неонатология са 100, а болниците, в които се ражда, са 200. Ние сме най-осигурени с неонатолози в България, каза гостът в студиото.

Пламен Таушанов: Важно е да се създаде система за контрол на раждането

Важно е да се създаде система за контрол на раждането, забременяването и проследяването, за да се знае кой носи отговорност. Това ком...

Относно фразата, че "няма лоша реклама" д-р Колчаков заяви: "Ние се шегуваме. Разбира се ние изключително съжаляваме за случилото се. Ние сме особена категория лекарите и не може да не се шегуваме. Интелигентните хора винаги се шегуват включително и със себе си."

Днес ще стане ясно какъв е медицинският одит на "Софиямед" и дали ще бъдат наложени наказания на болницата. Ще има и протест пред лечебното заведение. Той се организира във Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com