Д-р Стойчо Кацаров: Не е вярно, че се пускат пътеки, за да не плаща пациентът

10423
Д-р Стойчо Кацаров: Не е вярно, че се пускат пътеки, за да не плаща пациентът
Снимка: БГНЕС

Няма никакво съмнение, че са извършени нарушения в болница "Пирогов". Те са документирани и доказани от Здравната каса. Това заяви в "Още от деня" по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

След като са установени нарушения за над 1 млн. лева и над 400 фалшиви диагнози, министърът няма друг избор и друга възможност, освен да смени директора на болницата, коментира той.

Що се отнася до протеста в защита на Балтов, трябва да си спомним, че при назначаването му за директор също имаше протест, припомни д-р Кацаров. Той допълни, че на мястото на Асен Балтов е назначил един уважаван от всички специалист като проф. Иван Поромански.

Проф. Ангелов: Кацаров съзнателно е хоспитализиран, за да не плати скъпоструващи изследвания

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов съзря умисъл в хоспитализацията на настоящия служебен здравен министър Стойчо Кацаров в...

"Не е вярно, че се пускат пътеки, за да не плаща пациентът. Всеки пациент, лежал в болницата, има право на два безплатни контролни прегледа и изследвания след своя престой. Аз не съм имал никакъв постковид синдром, аз нямам чернодробна цироза, каквато ми е записана в медицинското досие и в епикризата от болницата. Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза. Не съм лекуван за чернодробна цироза. Това се отнася за още 402-ма души, половината от които са с чернодробна цироза, другата половина - с хронична бъбречна недостатъчност", обясни д-р Стойчо Кацаров и добави, че с изказването си днес доц. Петър Атанасов признава, че е издал фалшива диагноза и съответно епикриза.

Самият Атанасов говори пред bTV и каза следното: "За съжаление или за добро съм проявил повече внимание към г-н Кацаров, но то е било като към много близък човек. Със семейство Кацарови ме свързваше едно дългогодишно, искрено приятелство. Лично помолих съпругата му да го доведе за контролни прегледи, за да преценим дали има нужда от допълнително лечение и профилактика. Опитал съм се да се отнеса към него така, както съпругата му се отнася към мен като мой лекуващ лекар".

"Диагнозата цироза идва от една лъжа. Не може един лекар и юрист да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза. Вчера той обяви заглавието на клиничната пътека, която е за цироза, а диагнозата е остра или подостра чернодробна недостатъчност. Става въпрос за работна диагноза, по която аз съм работил, за да изключим усложнения с черния дроб и бъбреците му", обясни Атанасов.

По думите му, има съставен документ на Кацаров - история на заболяването – в деня на повторното му приемане. "Лично аз съм му обяснил, че пускам тази история на заболяването, за да не плаща доста скъпи изследвания", посочи Атанасов. Става въпрос за скенер, кръвни изследвания, кардиограма, прегледи от Атанасов и негова колежка.

Служители на "Пирогов" искат оставката на здравния министър

Служителите на "Пирогов" настояват да се прекрати с лъжите и ужасяващия тормоз, а служебният здравен министър Стойчо Кацаров да подаде ...

"Първата хоспитализация беше едно сериозно изпитание и борба за живота му, но това не го коментирам, защото той не е говорил за това. Вторият път не е спал в болницата и с това аз съм прекалил и съм го пуснал да е приходящ. Но това не означава, че не е проследяван лично от мен", каза Атанасов.

"Това е изключение, което съм направил, защото е Стойчо. Направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти", заяви лекарят, който не скри огорчението си от случилото се.

"Проблемът не е само в това, че от Здравната каса неправомерно са взети от болницата над 1 млн. лева от парите от здравните ни вноски. Тези 400 души, ако са недобросъвестни хора, с епикризите, които имат, могат да си извадят пожизнени решения за ТЕЛК и до края на живота си да получават обезщетения за инвалидност. Добросъвестните, от друга страна, не могат да заличат от досието си тази диагноза, защото това трябва да бъде поискано от болницата", акцентира министърът на здравеопазването.

"Тези действия показват нашия сбъркан модел на здравна система. Ние създадохме един елит, който получава лъвския пай от парите в здравната система. За пръв път от десетилетия насам държавата чрез своя министър застава на страната на обикновените лекари и младите специализанти, третирани по неблагоприятен начин", допълни още Кацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване