Д-р Таня Андреева: Не може болница без инфекциозно отделение да се грижи за болни с коронавирус

1973
Д-р Таня Андреева: Не може болница без инфекциозно отделение да се грижи за болни с коронавирус
Снимка: БГНЕС

„Сигналите от Китай и другите държави не ни подсказаха, че трябва да се подготвим за тази епидемия. Болниците у нас трябваше да са разделени на групи и по-подготвените лечебни заведения да поемат първата вълна. Най-подготвените болници трябваше да поемат първата вълна на епидемията от коронавируса, докато се подготвят останалите лечебни заведения“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева.

„При COVID-19 заболяване са редки случаите, които са спешни. Това, че ги превозват с линейки, позволява те да достигнат до най-подготвените болници. През това време може да се изгради втората линия болница. Има много болници, които не са достатъчно обзепечени с кадри – във Видин, в Ямбол, в Сливен, във Враца. Трябва да се проверят болниците в Търговище и Разград, защото все повече случаи излизат от там. Труден е този процес за управление, но не е и невъзможен. Цялата информация за болниците е в Министерството на здравеопазването и то може да вземе мерки за обезпечаване на болниците. Болниците у нас трябваше да са разделени на групи и по-подготвените лечебни заведения да поемат първата вълна, както се случи с болницата във Видин“, подчерта д-р Андреева.

Заработват поетапно софийските общински болници с отделения за COVID-19

Поетапно от днес започва възобновяване на работата на общинските болници в София, в които има и открити отделения за пациенти с коронав...

По думите ѝ в началото на епидемията ограничаването на детските и женски консултации  е било правилен ход, но след това е трябвало мерките да бъдат отпускани по-плавно. "Строгото ограничаване беше правилен подход като начало, защото никой не знаеше как ще се развие заболяването в страната. Веднага след това трябваше да се прецени кои мерки да останат. Получи се една стагнация - всичко беше затворено. Сега изведнъж отпускаме всички мерки. Не разбирам как в тази ситуация ще бъде оценен ефектът от разхлабването на тези мерки - през 3-4 дни се махат ограничения. Ако има рязко покачване на болестта, няма да знаем заради какво е", отбеляза бившият здравен министър. Според нея отварянето на яслите, детските градини и училищата трябва да е една от последните мерки. „Децата са най-неспособни да се пазят от гледна точка на самодисциплина. Това ги прави най-лесните преносители, а след това те стават опасни за техните родители, баби и дядовци“, заяви д-р Таня Андреева.

„На Балканите сме доста по-пощадени от коронавируса. Това може да се дължи на по-добрия имунизационен календар, на това, че туристическият поток не е толкова голям или пък на това, че възрастните хора не общуват толкова помежду си“, коментира тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com