X
 
 

Д-р Тинка Троева ще потърси отговорност от министъра на здравеопазването заради обвиненията към нея

841 0
photo of Д-р Тинка Троева ще потърси отговорност от министъра на здравеопазването заради обвиненията към нея
Бившият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че ще потърси отговорност от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров заради обвиненията му към нея. Това каза тя в телефонно включване по БНТ.

На въпрос защо детето, изпратено на лечение в Германия, заради което се стигна до уволнението на Троева, не е било вписано в регистъра за трансплантации, Троева отговори, че това не е задължение на Фонда: "В правилника много ясно е написано."

Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца

Със заповед на министъра на здравеопазването от поста директор на на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) е освободена д-р Тинка Тро...

В същото време председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов каза пред bTV, че това, че детето не е вписано в регистъра по трансплантации, не е големият проблем. По думите му според хистологичните изследвания на бебето не е установена цироза на черния дроб, което не предполага трансплантация. Таушанов обяви, че специалистът, който е препоръчал изпращането на детето в Германия, от „15 години е изпращал пациенти в тази клиника.“ Междувременно визираният специалист е починал.

Според Таушанов Фондът за лечение на деца в този му вид е безплоден.

"Тази практика на гласуване без план на лечение имитира бързане, но реално може да бъдат пренебрегнати интересите на деца", допълни още той.

Фондът за лечение на деца отново остава без директор?

Заповед за уволнение на директора на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева е била издадена от министъра на здравеопазването. На 11...

По-рано членът на Обществения съвет на Фонда Пенка Георгиева каза пред БНТ, че решението за уволнението на д-р Троева е било прибързано. 

Георгиева призна, че е имало административни нарушения, но е на мнение, че д-р Троева и министърът е можело да се разберат по случая.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров каза, че такава трансплантация у нас би излязла около 60 хил. евро, докато в Германия ще е на стойност 120 хил. евро.

Засилват контрола върху разходването на парите за лечение на деца в чужбина

Подобряване на условията за работа на Център “Фонд за лечение на деца” цели промяна на Правилника за функционирането на и...

Той все пак допълни: "Не ми се ще да говорим за финансови щети, иска ми се детето е добре." Според него най-голямото нарушение в случая, е че детето не е консултирано в българска клиника и не е регистрирано в регистъра за трансплантации.

Проф. Петров допълни, че до решението за уволнение се е стигнало след "редица натрупвания", но този случай е "прелял чашата" на неговото търпение. Припомняме, че на 12 септември от министерството на здравеопазването (МЗ) съобщиха мотивите за уволнението на д-р Тинка Троева.

Като мотив за освобождаването от министерството на здравеопазването посочват твърдението, че "д-р Троева е системно нарушавала Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България." В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Захарова: САЩ не се справиха с ролята на...

Подчертавайки своята изключителност, САЩ не успяха да се справят с ролята на супермен в разрешаването на международните конфликти. Това...